Monday, 31 October 2016

When Mr. Homesick said 'hi' to me :)

I'd definitely say 'hi' back of course!

Hi, Mr. Homesick! 

Please...just, please go away you jerk!!!
Yeah..as if you're studying 100000++++ miles away from home -____- boleh blah okay Aliaa...

I miss my family already..sobsobsob

Kakna and family just came home last night, why did I have to return to uni today???

Have a nice holiday without me, everybody 😢

Btw guys, have you seen my facebook dp? Dah ke belum?? I feel so ashamed with myself omg I don't deserve it! Bear with that face okay, it's just for a week, I promise. All the committee members need to use their own photo (that particular photo I mean) for at least one week (I don't know why) and... hmmph whatever malas nak fikir. And yeah, of course I hide my phone number hehe. It will be gone by next Saturday, so time please move faster! >_<

I pity all my friends who've never uploaded their photos online T.T they must feel very hurt doing that.

Some people (well, some...) say that I look fat now. FAT. Pfft.

*I don't know where does this habit of diverting topics come from, sorry*

You know how I never care about people's appearance, whether they're pretty or less pretty, well-dressed or not, fat or thin, have acnes all over their face or perfectly flawless, etc. What. Ever. Okay. So what if I look fat? Jeles lettew :D

This...maybe this is the reason.
Okay I'm sleepy. Good night~ ^^

Friday, 21 October 2016

Home sweeeeeeeet home

Assalamualaikum

Hi. It's 2.46 a.m right now. I'm waiting for Europa League, United against Fenerbahce. Yess!
Oooh how I miss our rvp T.T

Anyway. Bye-bye! Happy midsem break to whoever shares the same schedule with me!


So, umm, I open back my instagram. To look at some photos and... because Itam gets bored managing my acc. Phahahaha xD

That was last year, during BakSis.
We're using Hana's phone.
Hehe ^^ I didn't bring anything with me, remember?

This is the last one from me. I hope.


From Kak Fatin's ig
That was last month. 
When someone thought I was a junior...
and I had to answer a question because of that -.-

Cissss!

And that...

was a slap on your face. Kah! >_<

Let's get ready. Hehe.

Woah woah guys.. I saw van persie i saw van persie i saw van persie i saw van persieeeeee 😭😭😭😭😭😭 gawd... *forget rooney and everybody else*

Goodbye *this is a real one okay 👋*

Thursday, 13 October 2016

Throwback family day 🎈

Assalamualaikum

Haiiiii guys!

Tengoklah jerawat (a.k.a Miss Pimple gedik gedik) datang balik. Dia monopoli hidung aku lagi, cam takde tempat lain laa ko ni kan -.-


Psst! Aliaa tu bukan setakat gelak jer macam 
the joker, tapi sengih pun sama *creepy* 

#Miss PimpleandGigi Arnabdontcare~~~
30/9/2016.

Tarikh tu 👆aku join family day JPV Tanah Merah

Kat mana?

Kat Cameron Highlands!!!

Ya Allah, tahun ni dah berapa kali ek aku pergi sana? ehehe. Ni sayang JPV ni xD

Stay kat satu apartment ni, besar giler wuishh, satu rumah ada tiga family. Aku tak familiar dengan semua orang sebab first time jumpa en. Tapi kawan-kawan abah kenal jer aku, ni mesti biasa tengok masa kecik-kecik ni. Femes jugak iolls rupanya hahahha.

Aku tak bawa banyak barang. Lansung. Phone semua tinggal kat rumah. Memang mood bercuti. Lagipun aku dengan phone bukan bff till jannah, yelah every time tengok mende tu jer aku rasa macam bebanan yang datang berduyun-duyun. Si samsung tu pun mesti menyampah tengok tuan dia ni, asyik terbaling sana terjatuh sini.. 😝 kadang-kadang MIA masa mood silent.. hehe ampunkan saya.

Adik ipar kawan abah siap bawak iron kott. Dia lelaki, aku yang perempuan ni relax jer pakai baju n shawl berkedut seribu. Ohoyy, I is malu. Bangun pagi tengok dia dah ready kat luar duk iron baju kemeja dengan seluar. Mesti dia fikir eh anak pak cik nasir tu selekeh betul baju pun tak iron takleh ngorat niii >_<

Lol.

Selekeh sikit jer pun.

Dia dahlaa friendly selalu datang berborak dengan aku. Pastu Abah join. Pastu aku slow-slow blah. Daripada duk berbual baik aku mintak pinjam iron kohkohkoh~ 😂😂😂 #takpinjampun #sayakanbudakhutan #selekehtubiasa

Semua aktiviti best, sebab office mates abah baik-baik dan peramah jer. Acara cabutan bertuah paling meriah. Abah yang cabutkan nombor, senior officer katakan, dan...umm..nak cakap ke tak eh? aku rasa Abah ada main tipu xP Hahahaha.

Pergi haritu masa cuti satu muharram, jamp teruk weyhhhh terperangkap lima jam dalam kereta. Durra time tu dia tak kenal dah siapa Makteh, siapa Ciksu, Tokma, Tok abah. Habis semua orang dia geram nak gigit nak cubit. Ya Allah, sabar jerlah dengan budak sorang ni 😂 Mama dia cakap mesti sebab Durra dah lama tak solat that's why jadi camtu muahahaha xD

Bertolak balik pukul 11 pagi dan selamat sampai pukul 10 malam. Lambat sebab jalan jamplah. Aku dah agak dah sampai rumah mesti aku tengok phone macam tengok bom beracun. Okayy aliaa, are you ready to be suffocated???

Bismillahirrahmanirrahim.

Aku sayang semua mesej dan email yang masuk  :D

P/s : kalau korang tengok aku selalu online fb kan..kan..kannnn.. tu sebab iolls jadi admin untuk beberapa page huhuhuhu tak rela sebenarnya tapi apakan daya T.T sebagai admin yang baik hati lagi berkaliber (puihh), semua mesej haruslah direply (saje nak bagitau). Inilah harga yg harus dibayar bila semua kelab kau join under team publisiti *i died* Bye guys! Macehh baca :D

Wednesday, 5 October 2016

Jom istighfar :D

Assalamualaikum
Pernah tak tanya diri sendiri

"Aku ni berapa kali istighfar sehari?"

"Sampai tak 30, 50, 70 kali?"

"Hari ni dah istighfar ke belum?"

.

.

.


Adehh.. *taknak jawab boleh?*

Okaylaa, aku tahu yang buat sampai 1000 kali pun ada. Serius hebat. Tapi untuk sesiapa yang tak sampai pun bilangan yang aku sebut kat atas tu, marilah sama-sama kita merenung diri sendiri yang entah pape ni. Haha.

Aku dah lama sebenarnya dengar pasal hadis yang Rasulullah istighfar dalam 100 kali sehari. Mesti korang pun biasa dengar kan?

Rasulullah sallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda,

وَاللَّهِ إِنِّى لأَسْتَغْفِرُ اللَّهَ وَأَتُوبُ إِلَيْهِ فِى الْيَوْمِ أَكْثَرَ مِنْ سَبْعِينَ مَرَّةً

Demi Allah. Sungguh aku selalu beristighfar dan bertaubat kepada Allah dalam sehari lebih dari 70 kali.” (HR. Bukhari) 

Beliau sallallahu ‘alaihi wa sallam juga bersabda,

يَا أَيُّهَا النَّاسُ تُوبُوا إِلَى اللَّهِ فَإِنِّى أَتُوبُ فِى الْيَوْمِ إِلَيْهِ مِائَةَ مَرَّةٍ

Wahai sekalian manusia. Taubatlah (beristigfar) kepada Allah karena aku selalu bertaubat kepada-Nya dalam sehari sebanyak 100 kali.” (HR. Muslim)

Boleh bayangkan tak, Rasulullah yang maksum tu pun istighfar setiap hari (banyak pulak tu) sedangkan baginda memang confirm laa masuk syurga kan...yelah dosa yang lalu dan yang akan datang pun dah diampunkan Allah. Tiada dosa pun.

Selalu jugak fikir, kalau Rasulullah istighfar sebanyak tu sehari, kita yang tak terlepas dari berbuat dosa ni mestilah nak kena buat lebih daripada tu. Setiap saat patut dihabiskan dengan berzikir jer. Lagipun siapalah kita kalau nak dibandingkan dengan Baginda Junjungan Nabi Muhammad s.a.w kan.

Tu tak sebut lagi pasal Baginda solat sampai lebam-lebam (ada yang kata pecah-pecah) kaki sebab terlalu lama.

Kita????

Siapalah kita kalau nak dibandingkan dengan Baginda....

Amboi 😂

Anyway, kalau tak mampu istighfar lebih daripada tu pun takpe. Betul, takpe. Janji kita buat berterusan. Istiqamah. Sikit pun okayyy... Yang tak maunya hari ni istighfar 100 kali, pastu esok tak buat lansung. Allah dah tahu kita ni hamba Dia yang saaaaangat sangat lemah. Masalahnya kita pulak cam tak sedar diri tentang hakikat kehidupan ni adalah untuk mengabdikan diri kepada Allah. *awwww sakitnyeee*

Hehe betul apa. Benda lagha sanggup dilayan, pastu nak buat baik takde masa pulak.

Siapa tuuuu?

Alaa tak payah tengok orang lain, tengok kat diri sendiri dah rasa macam nak pitam.

Dalam nak ajak orang lain buat baik ni, diri kita dulu yang kena berada di landasan yang betul. Lepas tu barulah orang sekeliling akan turut terkena tempias yang positif tu. Orang sekeliling tu maksud aku family.

Macam diri aku sendiri, aku bukannya datang dari family yang alim. Jauuuuuh sangat tu. Ma dan Abah aku tak pernah larang buat apa-apa, err..ntah... Maybe sebab semua adik-beradik aku macam okay kott (ye ke?? hehe).

Suka bila Ma mintak ajarkan doa itu doa ini, Abah tanya pendapat bagai, rasa macam oh aku ni quite useful jugak ye *wink2*

Mestilah useful. Hatta sekecil-kecil kuman pun berguna oii.

Wukayyy.. aku tak tahu apa dia motif aku update blog hari ni.

Kat bawah ni aku copy paste penghulu istighfar untuk kita sama-sama baca. Cehh. Skema jer ayat ko hari ni dah kenapa  -_____-

*okay abaikan*

Dalam sahih Bukhari ada mention yang penghulu istighfar ni ataupun sayyidul istighfar adalah yang bacaan istighfar yang paling sempurna.


اَللَّهُمَّ أَنْتَ رَبِّيْ لاَ إِلَـهَ إِلاَّ أَنْتَ، خَلَقْتَنِيْ وَأَنَا عَبْدُكَ، وَأَنَا عَلَى عَهْدِكَ وَوَعْدِكَ مَا اسْتَطَعْتُ، أَعُوْذُ بِكَ مِنْ شَرِّ مَا صَنَعْتُ، أَبُوْءُ لَكَ بِنِعْمَتِكَ عَلَيَّ، وَأَبُوْءُ بِذَنْبِيْ فَاغْفِرْ لِيْ فَإِنَّهُ لاَ يَغْفِرُ الذُّنُوْبَ إِلاَّ أَنْتَ

Ya Allah! Engkau adalah Rabbku, tidak ada Rabb yang berhak disembah kecuali Engkau. Engkaulah yang menciptakanku. Aku adalah hamba-Mu. Aku akan setia pada perjanjianku dengan-Mu semampuku. Aku berlindung kepada-Mu dari kejelekan yang kuperbuat. Aku mengakui nikmat-Mu kepadaku dan aku mengakui dosaku, oleh karena itu, ampunilah aku. Sesungguhnya tiada yang mengampuni dosa kecuali Engkau

Kalau dah ingat, dah pernah hafal, dan selalu amalkan, Alhamdulillah. 
Dalam ma'thurat ada istighfar ni. Sebab tu laa kot digalakkan baca waktu pagi dan petang. Andaian sendiri muehehe 😂. Lagipun kelebihan baca tu lebih kurang sama jer dengan baca al-ma'thurat  :)

Oh lagi satu, kita sekarang kan dalam bulan muharram.. Salam maal hijrah. Ni untuk peringatan atau pengetahuan suka hatilah, minggu depan banyak hari yang disunatkan berpuasa tau, hampir setiap hari kott jadi jomlaa puasa:

☝ Isnin, 9 Muharram (10 Oktober) puasa Tasu'a
☝ Selasa, 10 Muharram (11 Oktober) Puasa 'Asyura
☝ Rabu, 11 Muharram (12 Oktober) Puasa ba'da 'Asyura
☝ Khamis, 12 Muharram (13 Oktober) Puasa Sunnah Khamis
☝ Juma'at, 13 Muharram (14 Oktober) Puasa Ayyamul Bidh
☝ Sabtu, 14 Muharram (15 Oktober) Puasa Ayyamul Bidh
☝ Ahad, 15 Muharram (16 Oktober) Puasa Ayyamul Bidh
☝ Isnin, 16 Muharram (17 Oktober) Puasa Sunnah Isnin

Ajaklah kawan-kawan sekali. Okay boii~~