Thursday, 29 September 2016

Bahagianya menjadi seorang Nur Aliaa

Tu ๐Ÿ‘†๐Ÿป

Kawan-kawan aku yang selalu cakap.

Alhamdulillah orang nampak aku bahagia hahaha  >_<

Jom tukar topik.

Tau tak? Tau tak? Aku bengang giler dengan someone ni, ya Allah rasa macam nak pukul-pukul jer dia -.-

Pernah tak kau tolong seseorang siapkan kerja but then tetiba dia lepas tangan camtu jer. Aku setuju masa dia tanya boleh tolong ke tak, sebab aku ingat dia akan buat benda tu sama-sama. Tapi tak. End up semua aku yang kena buat, dahlah bukan bidang aku kotttttttttttttt. Dan tu bukan kerja aku. 

Kena tulis buletin. Bahasa inggeris dan bahasa melayu. 

Eleh aliaa, buletin jer pun. Okay, maybe korang rasa senang. Tapi bagi aku tak. 

Dapat tugas tu hari Isnin. Seharian duk fikir cari idea, tapi otak aku blank. Seriously suruh buat benda yang kita tak tahu, kau rasa?

Camnilah kot perasaan pemain bola yang asyik kena tukar position. Aku bagi contohlah, kalau Rooney tetiba uncle Mou suruh dia jadi defender. Mestilah kekok kan sebab dia dah biasa jadi striker. Pastu tak perform. Pastu kena maki. Pastu struggle nak start untuk first team. Tak adil!

Aku nak nangis. Dia memang totally lepas tangan. Rasa lost gilerlah. Lecturer nak benda tu secepat mungkin, takkanlah aku nak buat cincai2 jer no way okay. Budak tu pulak bukannya nak bantu ke apa tapi asyik duk push nakkan buletin tu cepat-cepat.

Macamlah kita ni takde kerja lain. Yelah yelah, aku kan nampak bahgioooo cam relax jer all the time -..-

Ada orang tak tahu kot. Kita boleh jer sibuk diam-diam, without telling the whole world. Tak salah pun.

Umm. Aku rasa nak cari gaduh tetiba. Ihiks xP

Hari Selasa malam Rabu, ada muzakarah bersama seorang ustaz ni pasal akidah islamiyah. Beliau sentuh bab musibah. Ustaz pun ada ceritalah kisah Ummu Salamah (ditimpa musibah dengan kematian suaminya) Ada satu doa yang beliau amalkan,

Dari Ummu Salamah, aku mendengar Rasulullah s.a.w bersabda,
“Tidaklah seorang muslim ditimpa musibah, lalu dia mengucapkan doa yang diperintahkan oleh Allah,

ุฅِู†َّุง ู„ِู„َّู‡ِ ูˆَ ุฅِู†َّุง ุฅِู„َูŠْู‡ِ ุฑَุงุฌِุนُูˆู†َ. ุงู„َّู‡ُู…َّ ุฃَุฌُุฑْู†ِูŠ ูِูŠ ู…ُุตِูŠุจَุชِูŠ ูˆَุฃَุฎْู„ِูْ ู„ِูŠ ุฎَูŠْุฑًุง ู…ِู†ْู‡َุง

melainkan Allah akan menggantikannya dengan sesuatu yang lebih baik dari yang hilang.”

Baca dengan yakin, Allah kan mana pernah mungkiri janjiNya.

Mula-mula Ummu Salamah pun tak percaya sangat sebab beliau selalu rasa macam suaminya sahaja yang terbaik, takde siapapun yang boleh gantikan tempat Abdullah bin Asad a.k.a Abu Salamah.

But then tahu tak apa berlaku?

Rasulullah menikahi beliau.

“Saat Abu Salamah meninggal, aku berkata, ‘Siapa di antara kaum muslimin yang lebih baik dari Abu Salamah? Iaitu keluarga yang pertama kali hijrah menuju Rasulullah s.a.w. Aku tetap mengucapkan doa itu hingga Allah mengganti Abu Salamah dengan Rasulullah s.a.w.”

Tengok, kan Allah dah janji yang Dia akan gantikan musibah tersebut dengan sesuatu yang lebih baik :)

Tak kisahlah musibah apa pun, masalah pun musibah jugak, baca doa tu. InsyaAllah hati tenang, sebab kau yakin yang Dia akan tolong.

Suka betul dengar pengisian daripada orang yang berilmu macam ustaz, rasa macam hati ni mampu serap semua yang disampaikan. Sayunya lahai...time aku serabut ni tetiba ada muzakarah. Pastu pengisiannya pulak macam kena tepat kat batang hidung sendiri.

Kuncinya sabarlah. Semua orang Allah akan uji. Tu pun janji jugak.

Apakah kamu mengira bahwa kamu akan masuk syurga, padahal belum datang kepadamu (ujian) sebagaimana halnya orang-orang terdahulu sebelum kamu? Mereka ditimpa oleh malapetaka dan kesengsaraan, serta digoncangkan (dengan bermacam-macam cobaan) sehingga berkatalah Rasul dan orang-orang yang beriman bersamanya: “Bilakah datangnya pertolongan Allah?” Ingatlah, sesungguhnya pertolongan Allah itu amat dekat  [al-Baqarah:214]

Memanglah aku ni susah nak cakap 'no' 'tak nak', 'aku banyak kerja' dan yang seangkatan dengannya, lol tak tahu pulak akan ada yang ambik kesempatan.

Hari Rabu semalam, sebab aku geram sangat, aku pun tanya dia kenapa aku yang kena buat bulletin ni? Sajalah nak tahu asbabnya. Sebab dia bukan ada kuasa veto nak arah-arahkan aku buat macam-macam. Tapi asal aku yang kena buat? Out of everyone?

Pastu.... kau tau dia cakap apa?

Actually kawan dia yang kena buat, tapi

tapi

tapi

tapi

kawan dia tu busy....

WHATTTTTT?

Hahaha XD

Wow! Inspiring giler friendship cenggitu, sanggup susahkan diri sendiri orang lain demi kawan.

Wahai awak yang mempunyai seorang kawan yang sibuk, saya nak ucapkan terima kasih. Aku tak pernah rasa macam sakit hati giler sebab macam dianiaya gitu. Ecehh~ :P takpelah benda dah lepas. Aku tak kisah kalau kau tolong jugak buat benda tu, at least bagilah idea, sikit-sikit pun takpe janji ada. Bagi tajuk pun dah okay, aku bukannya mintak banyak weyhhh. Nak tajuk yang catchy2 bagai, mohlerr kita bincang sama-sama.

Awak kan yang tahu cara-cara nak buat, dan apa yang lecturer nak ada dalam tu. Awak ni...memang tak kenal siapa saya ek :) 

Lepas ni aku rasa dia takkan minta tolong dengan aku dah kot. Muka aku ni memang takleh cover kalau kecewa sebab confirm nampak jelas. Aww aku senyum okay, tapi jadi lopsided and weird cam sinis giler hahahaha takleh blah betul.

Pasal JT, Kak Azura selalu tegur (ke marah?) aku cakap jangan buat kerja sorang-sorang. Dia tahu kerja aku banyak, dan dia takut aku down, pastu mula laa nak letak jawatan. Ops. Terima kasih sebab ambil berat.

Haha. Bukannya saya tak nak mintak tolong, tapi orang lain pun sibuk. Menyusahkan diorang jer.

As long as aku mampu buat, aku tak kisah pun, aku mohon jawatan tu sebab aku suka. Bukan saja-saja. That's why aku tak fikir pun pasal penampilan aku yang lain daripada orang lain. Lagipun memang dah ada gambaran peranan aku nanti macam mana. Takdelah blank otak serabut sorang-sorang -..- adios!!

Tuesday, 20 September 2016

Hi, meet me The Lion ^^

Assalamualaikum

My sisters already know this. They all do. The title of this entry is about me, because I am The Lion at home. Not the tame one obviously. Hehe.

It's true! The whole family always uses my name to scare the kids.

"Hey that book is Makteh's. Put it back!"

That book is not even mine okay.

"Eh, don't touch that. Makteh marah nantiiii!"

Why I yang marah?

"Haa! Makteh datang dah tu, cepat turun!"

Why me?! WHY WHY WHY??

I don't know whether it is a good thing or not, but it works all the time. They're scared of me. Hahahaha ┐( ̄ใƒฎ ̄)┌

Am I really that scary?

Please know that I really feel guilty whenever people thought that I'm the nice girl who never know how to get mad. Cehh.

They are DEAD wrong.

So, umm, today, I don't have anything to share with you. As usual >_<

# I am a bad blogger.
# I am a lazy blogger
# I rarely update my blog (even when I do, it is mostly about unnecessary things)
# I am a bad blogger.

Nothing interesting happens.

Maybe I'll just talk about my nieces and nephews a.k.a the kids who are scared of me. All the pictures are randomly picked from my phone, sorry for the bad quality :D

My first niece is Zara, 6 years old, she's veeeeeeery smart and pretty. Her hobby is reading. Wukay~ when you get older you can inherit all my books. She can also speak a little bit English and her accent is so cute I can't even understand it. Haha xD She loves telling me stories (cock and bull stories guys), and I tell her mine (not like she understands any of them)..


One time she knocked banged on my door and called my name so loudly, I thought our house was on fire or something.

"Maktehhhh!"

"Maktehh!"

I didn't give any response.

*banged some more*

"Maktehh~"

Maybe she's bored...

I was about to open the door when I heard her singing Do You Wanna Build A Snowman mixing it with Let It Go lyrics. Aww so adorable.

I changed my mind. Let's not open the door. Hehe >_<

Zarith a.k.a Baby a.k.a Bi. My second niece, 4 years old. She talks a lot and always knows how to melt everyone's heart. Including mine! A little bit propa laa budak ni, she sugarcoats every word that flows out from that tiny tiny mouth. Remember when she scratched Zara's face until there's blood? That was her not so long ago, but now she's quite okay (read girly and sopan santun).


Seeeee~! she's wearing that shirt! THAT. SHIRT.
Makteh love you Bi ^^
Zac Aryan is 1 year old. Everyone calls him Jack. He is a very gentle boy who reeeeally really loves smiling!...and crying. I used to like him, I mean I still like him now, but he's too attached to her mother, doesn't want anyone else. Ngade jer dahlaa suka nangis -.-


I told you he only wants his mother.
Tengku Durrani a.k.a Durra will be 2 this October. She really loves talking to herself. Cubit2 anyone else and always tries to scratch my face (kidding, I never give her chance to do that of course lah aku garang kan). She likes climbing everything taller than her, loses her pacifier all the time, loves to throw everything in hands including her own pacifier (I guess this answers how she loses it). Also a little bit lazy ehem.. like me, but, at least I don't throw things okay~

Last week on raya haji, she slapped Zac's face. No lie. ๐Ÿ˜‚ Poor Jack Sparrow he cried.
She's expressionless in all of her pictures, therefore I have to take this one.
She looks friendly...
Tengku Iskandar a.k.a Is is born this year. He is...well he's a baby. He cries and sleeps a lot. Hahahha I'm sorry Is, let's get to know each other better, okay. He's lucky for having a very protective sister like Durra. Fyi, Durra slapped Zac because he's trying to touch baby Iskandar. HE JUST WANTED TO TOUCH A BABY AND GOT A SLAP ON HIS FACE. Ouch.
Five kids and they're all so special. Ahh can't wait for the next holiday! >_<

I have a simple reminder to all of you and me myself. Let say it's just for me hehhe. Whatever happens in our life, it will pass, right? It shall pass. Nothing remains forever. The pains and the good times, they will pass too. Just stop complaining about everything that make you a better person each day.

I'll make it :)

Actually a few days before the semester starts, I'm feeling a bit grouchy about all the usrah and dakwah thingy~ I don't even join it yet but now it is compulsory for me. Da heck?! Suddenly it feels like I don't belong there. I just don't belong to the community with all the good people in it. Maybe I just belong to a different path? A more fun and wild path? Hahahaha~ the devils are doing a very good job. Pfft. Rot in your place please, don't drag me.

Goodbye.

Thursday, 15 September 2016

Doppelgรคngers

Assalamualaikum

Happy eiduladha, lovely readers ๐Ÿ’•
(yeah I'm late)
I'll tick the first, third, fourth, fifth, tenth, and eleventh box for you.
First of all, I'm sorry because I can't provide any picture related to the title for this entry. Just. Look. At. My. Face. You'll get the picture of my so-called-doppelgangers. ๐Ÿ˜œ

So I've found three people who look like me. THREE.

Not fun. I always thought that my face is quite unique huhuhuhu (narcissssist level 99).

Let me describe each of them to you okay.
  • my friend's cousin
A 19 year old. She calls me with her cousin's name all the time. Syikin. The way we talk, smile, and everything is just the sameeee! My mum could have mistaken her as the daughter. I'm sad.

Nope. No one has my voice. Not her, not anyone :D

  • my a friend's girlfriend
Lol I guess. I'd never met her but the moment I saw her photo, I was like "heeeyyyy...heeeeeeyyy.... umm, okay she's tall". Veeery tall indeed why I'm so short unlike my name's meaning eh?!

Then I showed the photo to my friends.

"Guys, look.. this is ****'s girlfriend"

"Aliaa, since when you jaga tepi kain orang...ey~ isn't that you??"

Hahahaha. No! That's not me ๐Ÿ˜‚eyy of course that's not me why would I be his girlfriend???

  • a form 4 student
whom I met when I joined Bakti Siswa (BakSis). If you look at us, you'll say that we're siblings instead of twins because she's so much taller than me (what the...).

I still remember how I was forced by makcik-makcik to shake hands with the girl's father just because I look like her! *what a torture* Pakcik tu bukan muhrim saya laa makcik! Oh, her name is Syikin too, but she's 16. Ehehehe I look young, I know.

I'll never join BakSis again.

That's all! ๐Ÿ˜ Hope you'll meet your doppelganger too and feel excited+funny like me (I don't even know what I'm feeling honestly. I think I'm not happy.). Anyway I believe everyone has twins somewhere out there, go find 'em!

Thanks for reading this entry! I feel so guilty hahaha XD

Saturday, 10 September 2016

Derby day = Sad day *because we lost*

all the time :)
The game was super stressful. No doubt about that.

Then I saw Fergie and guess what, his face was even more stressful ngahahahaha ๐Ÿ˜‚

How could City be so good? * I kraii *

Abah was watching too of course, he's one of The Citizens fans, remember? *can you imagine myself watching a derby with him? Oh my dear ears~ xD*

What surprised me later on was that he somehow thought I was on his side. Sooo weird.

No Abah.

I hate Mou, but I love MU. Manager can come and go, but the club won't change. Ever.

Okaylah. 1-2 wasn't that bad.

That didn't shatter my heart.

Schweiny did ๐Ÿ˜ญ

He did!!!

Friday, 9 September 2016

Blog hilang (macam hati tuan dia)

Assalamualaikum

No I'm not dead yet. Have you given up on me or what?? Tehee gurau jer~ Aku tukar link sebab rasa macam tak patut jer nak complain banyak-banyak, tapi still nak post kat sini.

Memang tak patut pun.

Kena stop blogging kot.

One day.

Omputeh kata 'Write your sad times in the sand, so the pain will wash away and write your happy times in stone, so the memories can last forever.'

Pape jer lah.

Lebih kurang macam tu laa aku sepanjang minggu ni. Asyik seeeeedih jer.

Diam ah!

You don't feel me bruh.. 
Nak bangun pun malas :(

Nak jumpa orang pun malas sebenarnya.
Masa kelas dendro, Prof Hashim bawak pegi 'jalan-jalan' tengok pokok.

Macam-macam jenis pokok.
Maka banyaklah mata yang memandang kitorang
Macam kucing tu, aku bosan sebenarnya. Tengok muka pun orang dah tau, budak ni bosan. Sori prof :(

Minggu first kan.

Later saya perform insyaAllah.. Cheyh.

Saya catat semua scientific names yang prof sebut okee.

Walaupun ejaan memang macam xpassed exam muehehe xD

Scientific names kott.
Dalam hati aku asyik lakonkan aksi tu jer untuk sesiapa yang menegur, kalaulaa orang tahu kan ๐Ÿ˜‚

P/s : aku kucing hitam

Just Leave Me Alone. Eveyone.

Yep, I isolate myself from people when I'm sad.

Certain people.

Eugenia papillose/Syzygium myrtifolium

Neolamarckia cadamba

Acacia mangium

Pterocarpus indicus

Tectona grandis

Leucaena leucocephala

Hopea odorata

Miscanthus gigantus

Melastoma malabathricum

Gigantochloa albociliata

Morinda citrifolia

Mimosa pigra

Pithecellobium jiringa

Hevea brasiliansis

Mallotus philippensis

Artocarpus altilis

Parkia speciosa

Durio zibenthinus

Lansium domesticum

Mangifera indica

Nephelium lappaceum

Trema orientalis

Macaranga hypoleuca

See, I'm sooooooo gonna kill everything! *before they decide to kill me*

Best kan? Kannnn? Hafal nama sahaja takde maknanya. Kalau boleh semua maklumat berkaitan nenek moyang pokok pun kena tahu. Best kan??

Okay, lupakan pasal tak dapat stay dengan kawan-kawan. Move on! Move on! Move on! Kata nak maintain pointer cantik. Kata nak debt-free~ *you know what I mean*

Kalau tak score jugak tak tahulah >_< . Aku rindu microbiology sebenarnya. Sangat bersyukur at least dapat jugak belajar subjek tu sem lepas walaupun bila fikir balik takde kaitan pun dengan forestry. Hmmm jap..adalah sikit-sikit. Xanthomonas campestris is a bad bad guy ๐Ÿ˜œ Hehe.

Above all, I miss Dr. Su.

Ahh sudahlah! Move on!

Monday, 5 September 2016

#teamsobsob

Assalamualaikum

Aku sedih. Masih lagi bersedih. Dan tak tahulaa sampai bila nak bersedih.

Ni dah start sem tiga pun. Dah tahun dua. Dah ada junior. Aku dapat stay kat kolej kediaman tau. Terpisah jauuuuuuuh dari kawan-kawan aku. Huhuhuhuhuhuhu..

Tak tahu nak bersyukur ke nak berhuhuhuhu lagi...sedih weh sedih.

Rasa macam wow aku dah takde kawan lansung sekarang.

Cakap kat Ma ngan Abah..tapi... diorang happy pulak dah. Diorang kata untunglah aku dapat duk blok sebab nanti tak payah jalan jauh-jauh dah. Ceyyyy... aku tak naaaaaak ๐Ÿ˜ข

Oh jap. Sebelum ada yang hentam aku cakap aku ni tak bersyukur ke apa ke. Untuk pengetahuan korang, yuran untuk student yang stay dekat kolej kediaman dengan yang kat luar sama je. Luar tu bukannya rumah sewa pun, tapi hak milik UMK jugak, cuma kena jalan jauhlaa. Bawak kereta lagi best. Okay what, tak payah exercise dah.

Takde dah laa Fatin nak jerit nama aku setiap hari before pergi kelas. Rasa janggal okay. Sunyi jer pagi-pagi, biasanya dialah yang riuh :3

See, aku tak payah putus cinta pun untuk rasa susahnya nak 'move on', ni pun susah giler wuhuhuhhuhu. Putus cinta kunun. Puih.

Roommates aku yang sekarang ni okay jer sebenarnya, diorang baik giler kot. Pastu aku terfikir ke aku yang susah sangat nak adapt? Der...mengada-ngada sangat awak ni aliaa.

Aku rasa macam ni tau, roommates tu dua-dua course sama, aku sorang jer yang lain. Bila diorang angkut geng-geng masuk bilik, aku nak angkut apa? Angkut baldi? Course mates aku yang dapat tempat kat bloknyee berapa kerat jer weh. Tak sampai lima orang pun.

Actually boleh jer nak join bising-bising dengan geng diorang, tapi aku yang tak nak. Teruk kan?

Yelah kot aku sombong ๐Ÿ˜ข

Susahnyaaaa nak terima orang baru aliaa oii.

Tak tahu kenapa aku jadi macam ni. Teruk, teruk, teruk giler rasa.

Malas nak cakap pasal baik buruk perangai orang. Akulah yang sombong. Diorang yang okay. Aku ni yang sombong. Diorang baik sangat. Aku yang sombong. Diorang perfect. Aku sombong. Si sombong! dem dem demm!
.
.
.
.
.
.
Mata dan hati ni kalau selalu tengok salah silap orang lain, mulalah tak sedar yang diri sendiri lagi teruk sebenarnya. Boleh tak sesiapa point out keburukan aku? Sekarang jugak.

Huhuhuhuhu nak balik kawan-kawan aku. Macam mana boleh tercampak ke sini...

Sebab pointer? Ramai jer yang dapat pointer sama ngan aku kena duk kat luar tuh. Fatin pun beza 0.02 jer.

Jauh~ terbawa lukisan hatimu~
Sebab markah merit tinggi????

Fine. Next year aku taknak isi pun kad merit.

Tengoklah macam mana.

Mood kelaut.

Nak Fatin ngan Annur!!! ๐Ÿ˜ญ

Sem lepas dah busy rancang nak duduk kat rumah nombor sekian-sekian dengan Fatin. Last sekali takde rezeki jugak. Hwaaaaa.

Time macam ni laa aku tak sabar nak dapat assignment banyak-banyak. Phuuuu..chin up Aliaa! Up! Up! Up!

*alaa tak boleh T.T*

*banyak giler complain*

*aliaa gedik -..-*

Penat aihh taip huhuhuhuhuuhuhu.

Sekian..
#teamsobsob

#happybirthdaykakna

#yourlittlesisterissupersad