Friday, 19 August 2016

and the conversation goes like that...*I'm so dead*

Assalamualaikum

This entry is gonna be quite long and boring. Hehe.

Haritu Ma ada cerita kat aku yang Anis adik bongsu aku tu ramai orang minat. Yelahh..she's pretty, lemah lembut, sopan santun, veeeery soft spoken. Kakna Kakyen pun sama. Wifey material~ *except me tehee~*

Ceritanya Anis ni adalaa sorang budak laki minat dia, tapi ada perempuan kelas dia minat budak laki tu. So perempuan tu pun jadi bencikan Anis. Asyik duk mengata depan-depan betapa dia bencikan adik aku. Padahal adik aku tak suka pun laki tu.

Pada pandangan akulah, as long as Anis tak buat apa-apa macam menggoda laki tu ke apa...orang nak benci dia lantaklah. Tu bukan masalah dia. Perempuan tu yang macam ada problem. Laki tu suka kat adik aku, well fitrah manusia suka kat orang. Bila Allah campakkan perasaan tu dalam hati, siapalah kita nak menidakkannya.

Anis sampai nangis kot. Alah~ Small matter. At least kawan-kawan ada untuk support dia dalam kelas, yang bencinya sorang jer. Pedulikan.

Lagipun Ma selalu cakap kalau baru sekolah menengah tak payah ada boyfriend sume lah. Takde faedah pun.

"Kalau dah kat universiti, haa nak cari boyfriend pun carilah. Boleh jugak kenal-kenal hati budi. Kan nanti dah ada degree, laki pun takut nak tegur.."

Tengok, tengok!

Pandai sungguh Ma ubah topik yerr -.-

Dulu-dulu kan, Ma selalu cakap kat Kakna dgn Kakyen jangan couple masa study, jangan duk fikir pun pasal tu. Asal tetiba kat aku cakap camni pulak?

"Aihh..kenapa pulak yang takde degree nak suka dekat yang dah ada degree? Laki muda ke? Yaa tak nak laki muda."

mintak jauh 2x!

"Bukanlah..yang ada diploma ke. Mesti rasa rendah diri nak tegur nanti."

Sudahhh..den tak tahu nak jawab apa ni. Idea, idea, idea--------

"Kan, Sayaaaang?"

Niceee~ she's really talking about me.


Ahaha~ not good...not good.

Ma calls me 'Sayang' since...err...when? Honestly I have forgotten the last time she addressed me with my name lol (this used to be my secret, but now I think all my friends know because Ma always makes it obvious like 'sayang' here 'sayang' there and I'm kind of fed up so.. whatever~) but I grow up loving that word anyway >_< . And that is a whole other story mah friends. So drop it.

When I was a kid, I told everyone that I didn't want to get married. Stay single till the day I die. *go on laugh at me people* Because I always thought that after getting married my whole life will change completely. I can't see my mum and dad as much as I want to, I can't eat their cook, I can't kiss my mum before I go to bed, I can't go ninjas with Anis anymore, (so many I can't lahh) huhu I will miss my family moooore than I can ever imagine. And cats! Oh my god... 😭

Then I enter high school and discover this hadith where Prophet Muhammad s.a.w said that he won't approve anyone who doesn't follow the sunnah as his ummah.
قالَ رَسُولُ اللهِ (صَلَّى اللهُ عَلَيهِ وَآلِهِ وَسَلّمَ): مِنْ سُنَّتِي أَلتَّزْوِيجُ فَمَنْ رَغِبَ عَنْ سُنَّتِي فَلَيْسَ مِنِّي.
The Messenger of Allah (S) has said, "One of my tradition is to marry. So then whoever turns away from my tradition (Sunnah) is not from me (my nation)." (Sunan Ibnu Majah, from A'isyah r.a.)
(Sebelum ni aku tak tahu pun ada hadis sahih macam tu, takde dalam buku teks kan >_< Ustaz cakap selagi ada kebaikan tak kisahlah hadis dhaif sekalipun, boleh jer nak beramal. Lagipun perkahwinan ni kan sesuatu yg mulia. Kenapa awak tak nak kahwin Aliaa?)
.
.

*krik krik*
.
.
So okayyyy...I want to marry, I reeeeeeeally really want to marry!

Haha. Can I just wait and see what will happen to me?

Even my sisters are 'worried' (read busybody). They ask my mum about me all the time thinking that I don't know they're already being FBIs on my social acc (and phone..yay!).

It's true that I've never dated anyone but that doesn't mean I'm anti-males. Haha of course not. I'm not an alien okay. I have feelings too. And I'm only 20! and so very happy when people mistake me to be 13. Lol sorry Anis ^^

The fact that both my sisters got married at a very young age never bothered me before (except I really missed them). But now it does. Haha~ just stop making me nervous. I don't want to follow their footsteps. No.

Oh right. They really have forgotten that I'm 20 years old.

Ma, Kakna, and Kakyen (she's the nicest I think) always tease me with all the people they can think of including our own relative(what the heck?!), that huffaz(whatever), and Lutfi too, if you're reading this (yes you too twinnie, my sisters know you~ sape suruh rajin sangat komen kat post orang kan 😏), and latest is this young postman. Sebab posmen tu friendly giler asyik duk mintak Ma kirimkan salam kat Aliaa. Aliaa mana ntah aku tak tau. Ma pun dua kali lima friendly, dialah yang bagitau nama aku. Alaaa the same posmen yang duk kirim salam kat Kakyen dulu. Soon, dia akan kirim salam kat Anis pulak. We'll see!

Kakna dgn Kakyen laa selalu beli barang-barang online
 pastu guna alamat kg. Ciss.
Sometimes it feels like they've gone overboard with that teasing-me-thingy to the point that I think they're just doing that on purpose, like, waiting for a special name to slip out of my mouth. Really?

Hehe. No ladies. That will never happen 😒 EVER.

Oh wait~ I have had a crush on Paddy Mcnair, remember?
*move on* 
(Hasni, please don't call him padi).
Aku pun ada suka someone. Alaa... korang pun kan? Khennn? Takyah tipu. Alhamdulillah kita tak dilahirkan songsang xP

Tapi benda yang tak pasti tak perlu kot nak heboh-heboh kat orang ramai, Allah cukup. Baik ambil tahu apa yang pasti macam mati ke. Kita ni selalu lupa yang kemungkinan tak sempat pun nak bertemu jodoh atas dunia, bertemu malaikat Izrail pulak pasti. Sooner or later. Anytime. Tapi kita asyik lupa lupa lupa~ T.T macam akulah.

*eh, cerita Anis habis macam tu jer?*

Moral of the story, adik-adik yg masih bersekolah tu (even kat u pun) tak payahlah duk sibuk mencari pemilik tulang rusuk or bakal pergh pergh pergggh imam. Yer~ asyik nak cari yang baik-baik jer. Baguslah ada jugak cita-cita nk kahwin.

Tapi kalau semua duk sibuk mencari, siapa yg nak menjadi? Reflect diri sendiri dulu. Kalau si tuan punya badan dah bengkok, jangan haraplah bayang-bayangnya akan lurus. Tau tau tau~ lagipun bila fikir balik, ingat orang lain jaga kita sama macam mak ayah jaga ke? (╥_╥) tak okayy.

"Ketika hati terlalu berharap kepada seseorang maka Allah timpakan ke atas kamu pedihnya sebuah pengharapan, supaya kamu mengetahui bahwa Allah sangat mencemburui hati yang berharap selain Dia. Maka Allah menghalangimu dari perkara tersebut agar kamu kembali berharap kepada-Nya. "
 Imam Syafi’i

Just remember one thing - there's no sad ending when you put your trust in Him. No matter what happens, Allah's decision is always flawless.

P/S : I think Ma has forgotten that I already told her about that 'someone'. I only talk about it once though *and it was last year* Hahaha~ Never mind >_< there is no sad ending, remember? Honestly I can't seem to find any word to describe this feeling for you (pfft, what the heck is this feeling?!) , so yeah, I just keep you in my prayers.

PP/S : But hey, if you don't like me anymore(who knows~), please tell me. Don't worry, I'll be fine. Just don't run away leave so all of sudden *and then ta-dah you're married!* and I'll be like *ooooh congratulation!* haha. Just tell your seniorlah (awak kan pemalu...eh?). He literally scared me you know huhu (T▽T)  No, of course you don't know.

Btw, happy birthday bruh! *throw confetti!*
See, I'm also sending you a birthday wish this year. Not in your inbox obvious
ly (I've no gut to do that), but here in my online diary. Hehe. May Allah ease everything for you wherever you are and answer
all your prayers. Ameen.

Saya tak lupalah :)
 
Oooookay bye.

7 comments:

  1. Replies
    1. Ikaa...Ika..hahahahaha.. Bila mu nak update blog?

      Delete
    2. Hapdate dah tu haa..ada 2 posts skali ika update..coming soon satu post lagi..hahaha

      Delete
  2. Awww aliaa..the last three paragraphs, who's that? ☝ *busybody*

    ReplyDelete
    Replies
    1. No one. Saja nak pnjangkan entry hahaha xDDD

      Delete
  3. I told you messenger is quite useful lei 😒

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zati! Aku guna google hngouts pun bolehlah hehe. Mesenger tu annoying perlu ke dia nk bagitau semua orang "you just joined messenger say hi!" (¬_¬)ノ kecoh jer

      Delete