Sunday, 24 January 2016

Make up review *bloody cough*

Assalamualaikum

Hari ni cik Aliaa nak buat review pasal make up. Nak bagi wajah anda berseri-seri.

Make up apa?

Air sembahyang!

Ha maroh maroh! Hahahahha XP

Sorry buk sorry (~^з^)~♡

Mendelah aku nak buat review pasal make up. Once kau dah start pakai, percayalah self confidence kau akan ghaib terus bila barefaced. So tak payah pakai lah.

As for me, it's Ma who won't let me wear anything, not even a facial cleanser! Haha xD I use my sisters' sometimes..*sooo sneakily* but now I already stick with mine.

Since my skin is insensitive and it never makes any problem(pimple is a natural thing lah, why don't you celebrate it's existance sometimes), and I also don't want to create any problem so forgive me if I don't know anything about facial products.

But one thing that I dislike about myself is that I can't stand cute things!~ whatever it is. I really cannot ignore anything kawaii!

Anyone whom I called a friend should never let me pass by The Face Shop, Etude House, Tonymoly by myself. Or any other shops that sell kawaii things~! If you do it, then you're not my friend. Seriously mehehehe!

Everything is just so small and tiny and cute and adorable and expensive and pricey and...and demm~

Bro, I can't waste my money for something that actually do nothing to my skin..a hurtful fact, yes I know. I need books! Sebelum Allah tarik minat aku terhadap buku, aku kena baca banyak-banyak. Eh eh sebelum Allah ambik nyawa kau, kau tak nak ke ibadat banyak-banyak? Taubat ke?

Woah that's toooooo much my dear brain. You're harsh just like me  -.-

Of course~ because you are me, I mean I am you... No no we're you and I combined..ah keling!

I already get this thing tho...

 An absolute waste.
*but those poor eyes just can't stop looking at meeee of course I can't go out without any!*
you're welcome to punch my face hahaha >_<

P/s : Yes, United lose to Southampton. Yes, I'm upset. Their supporters are soooo annoying eiii! Congrats anyway..even Schneiderlin congratulates his former team.



Tuesday, 19 January 2016

Home is(supposed to be) where the girl's heart is

Assalamualaikum

Susahnya lahai nak tolak ajakan member keluar pergi jenjalan kan.. aku memang tak tau nak bagi alasan apa. Sebenarnya aku tak berapa suka keluar takde tujuan. Memanglah sebab nak jumpa members, tapi kalau setakat 5-6 orang, takleh laa. Orang tak panggil reunion. (although I’m usually the happiest when we meet ^^)

So I always tell them that I'm broke. Muihihihi. *pastu ma marah sebab katanya tak baik cakap broke2 kan jadi macam doa nanti...atoto~* 

Takkan aku nak bagi ayat 33 surah al-Ahzab  kot..*pergi belek Quran sendiri*
Selalu jer keluar dengan family pastu nak kata tak elok keluar rumah konon. I cannot!!
Tapi tu benda betul… mestilah kita yang di zaman moden ni buat-buat tak nampak sebab banyak sangat doe amalan manusia sekarang yang almost sama dengan puak zaman jahiliah dulu.
You know, perempuan keluar semata-mata untuk mencari hiburan, lepak-lepak, jadi tatapan mata ajnabi. That is sooooo true,  admit that! Kat Kelantan ni pun dah berlambak... aku tak expect pun kat tempat lain lagi elok.

Yang berteman dengan parents okay lagi , dengan yang sama jantina pun aaaaa..ok. Tapi kalau dengan laki yang takde apa-apa hubungan memang tak boleh laa. Duhh.

Kalau kita ni perempuan dibenarkan keluar rumah kan, mesti tempat yang pertama dibolehkan kita pergi ialah masjid. Masjid ye. Bukannya shopping mall..heheh.

Pernah dengar tak kisah ni? Hadis sebenarnya, tapi hadis munkar, yang sangat dhaif dah. Still sebab ada logiknya aku nak cerita jugak.

Abu Hurairah pernah berselisih jalan dengan seorang wanita dan beliau tercium bau wangian wanita tersebut. Kemudian Abu Hurairah pun tanya nak pergi masjid ke. Wanita tu jawab ya. Pastu Abu Hurairah minta wanita tu balik rumah dan mandi, sebab katanya beliau pernah mendengar Rasulullah s.a.w bersabda : Jika seorang wanita keluar menuju masjid sedangkan bau wangiannya menghembus, maka Allah tidak menerima solatnya, sehingga dia pulang lagi menuju rumahnya lalu mandi – Hadis riwayat Al-Baihaqi

Nak pergi masjid kot.

Apa-apa pun yang paling penting ialah niat. Keluar rumah tu betulkan niat kita. Bukannya untuk tatapan ajnabi, bukan untuk bersosial, bukan sekadar lepak-lepak, habiskan duit untuk benda tak penting.  Oh satu lagi baca waja’alna banyak-banyak kekeke.

Upload gambar?
Aku sangat takut nak cakap pasal mende alah ni sebab aku sendiri pun upload jugak. Macam benda biasa jer kan sekarang? And I hate myself for still doing the same…really.

Anis sendiri tegur aku tau tak.

Dy tanya kenapa Yaa upload gambar? Aku speechless...

And I ask her why can't I do that?

Why do you even do that in the first place? Hahhaha. 
.
.
. Ehehehe that's true. That's so true.

Tipulah kalau niat tak mau bagi orang tengok. Gambar tu lawa ke tak,
yang rajin sangat upload tu sebenarnya untuk apa?
.
.
.
.
Aku malu nak jawab. Sebab semua jawapan cam takde yang berpihak kat iolls jer.,huk2. 
P/s : We can create thousands of excuses to get what we want and to fulfill our heart desire. But how are we going to face our Creator in the hereafter with so many wrongdoings?

Wednesday, 13 January 2016

Man Utd vs Newcastle Utd

I write this while watching the game. So it's a live one! Don't read this if you don't watch it. Hehe. Nahh, maybe I'll only have one reader for this entry  (>y<)

The game is in Sports Direct Arena - which is obviously not Old Trafford, but why do United wear their home kits?

I really want to see a lineup that consists of Rooney and Martial, Mata and Herrera, Fellaini and Smalling... or Darmian maybe, oh and Memphis of course. And Lingard. Hehe.

I feel a lil bit safe whenever there are those guys :) though a win is still uncertain. Actually Young also, Carrick, Blind, Schneiderlin, Rojo. See, I'm forgetting Jones. Please add him also on the long list.

We get a penalty again because of Mbemba's handball. And as usual Rooney does it oh sooooo well. Ayy~ you guys always get a penalty huh..hehe.

I'm not really hoping for a goal since its only min 8. How arrogant can I be now? Thehehe~ well United give us something worth watching, that's why ^^

While I'm busy writing this, Lingard also scores. Good pass from Rooney seriously I feel like crying. Sobs~ what with that weird celebration though..haha XD

2 nil.

But then a guy from Newcastle scores. Damnit!

And Smalling's yellow card gives Newcastle a penalty. I kill him in my head twice! Twice, Chris Smalling.

I don't see Mitrovic does the pen because I've switched channel to 708-which is a transmission end at the moment. Somehow by watching all those colours and a 'beeeeeeeep' sound can also give me a nervous breakdown, just wow!

2-2.

Suddenly it feels like we're doomed.

The only thought that comes into my mind is : Please dear Allah, I don't want United to lose. A draw is okay, but losing..please don't. (I do this most of the times, well actually is it okay for me to pray for something like this?)

Rooney scores againnnnnn~!!!!

In the end, it is 3-3. Newcastle score at min 90. It must be soooo meaningful for them, I mean it's not just us who deserve a last minute goal which sometimes can actually make my day(like last season when we're against Chelsea. Thank you Van Persie)

I still have to be grateful though since it's not a lose. United don't play defensive football anymore which is a good thing. And then since it's an away game, so a draw is acceptable. *Duh~ I sound so demanding saying this haha*

I love watching Rooney being so lively during the game. You know, I grow up loving football when he's in the team. The whole time. Yeah when he threatens to leave United I feel really sad, actually I'm not sure whether I'll still support United or nope. I dislike Fergie for a while because he doesn't really appreciate our Wazza. Sorry hehe.

Then there comes David Moyes. For me, he doesn't ruin the team, he's just not given much time. Poor that guy.

De Gea is bloody brilliant I tell you. (what am I talking about? it's a known fact lol). Video editors out there can add more good saves from him in the upcoming 'De Gea's Saves' videos. I'll be one of the viewers ;)

Okay byeee~ *maybe I'll delete this post soon. Haha*


Sunday, 10 January 2016

Khalifah Umar, pemuda lusuh, dan dua bersaudara.

Assalamualaikum

United won against Sheffield last night.. Muihihi. But the game was so unexciting that I almost fell asleep twice! Seeing the line-up just made me damn nervous. But then, I was in no place to say anything about LVG's plan or philosophy whatsoever. I was only completely wide awake when Rooney did the penalty, I prayed so hard hoping that he would score. And he did ^_^ Hahahha I thought I'd really cry if he didn't. Like seeeeriously~ I wasn't kidding!
You're da man, Wazza ⚽
Oh update hari ni sebenarnya sebab iolls nak share satu cerita ni. A very inspiring story~ baca banyak kali pun aku masih rasa nak nangis kegembiraan. Huhu :')

Aku copy paste jer ni tau, sbb bahasa yg dy guna dah elok sngat, kan aku edit nanti jadi bahasa rojak pulak..pfft.

(Sebuah kisah benar yang terjadi pada zaman kekhalifahan Umar bin al-Khattab) 
*some of you might have read this*

Suatu hari Umar sedang duduk di bawah pohon kurma dekat Masjid Nabawi. Di sekelilingnya para sahabat sedang asyik berbincang sesuatu. Di kejauhan datanglah 3 orang pemuda. Dua pemuda memegang seorang pemuda lusuh yang diapit oleh mereka. Ketika sudah berhadapan dengan Umar, kedua pemuda yang ternyata adik beradik itu berkata, "Tegakkanlah keadilan untuk kami, wahai Amirul Mukminin!" "Qishashlah pembunuh ayah kami sebagai had atas kejahatan pemuda ini!".

Umar segera bangkit dan berkata, "Bertakwalah kepada Allah, benarkah engkau membunuh ayah mereka wahai anak muda?". Pemuda lusuh itu menunduk sesal dan berkata, "Benar, wahai Amirul Mukminin."

"Ceritakanlah kepada kami kejadiannya.", tegas Umar.

Pemuda lusuh itu mula bercerita, "Aku datang dari pedalaman yang jauh, kaumku mengamanahkan aku untuk suatu urusan muammalah untuk ku selesaikan di kota ini. Sesampainya aku, ku ikat untaku pada sebuah pohon kurma lalu ku tinggalkan dia. Apabila kembali, aku sangat terkejut melihat seorang laki-laki tua sedang menyembelih untaku, rupanya untaku terlepas dan merosakkan kebun milik laki-laki tua itu. Sungguh, aku sangat marah, segera ku cabut pedangku dan ku bunuh ia. Ternyata ia adalah ayah dari kedua pemuda ini."

"Wahai, Amirul Mukminin, kau telah mendengar ceritanya, kami boleh mendatangkan saksi untuk itu.", sambung pemuda yang ayahnya terbunuh. "Tegakkanlah had Allah atasnya!" timpal yang lain.

Umar terpegun dan bimbang mendengar cerita si pemuda lusuh."Sesungguhnya yang kalian tuntut ini pemuda soleh lagi baik budinya. Dia membunuh ayah kalian karena khilaf kemarahan sesaat", ujarnya."Izinkan aku, meminta kalian berdua memaafkannya dan akulah yang akan membayarkan diyat atas kematian ayahmu", lanjut Umar.

"Maaf Amirul Mukminin," sergah kedua pemuda masih dengan mata marah menyala, "kami sangat menyayangi ayah kami, dan kami tidak akan redha jika jiwa belum dibalas dengan jiwa".Umar semakin bimbang, di hatinya telah tumbuh simpati kepada si pemuda lusuh yang dinilainya amanah, jujur dan bertanggung jawab.

Tiba-tiba si pemuda lusuh berkata, "Wahai Amirul Mukminin, tegakkanlah hukum Allah, laksanakanlah qishash ke atas ku. Aku redha dengan ketentuan Allah" ujarnya dengan tegas."Namun, izinkan aku menyelesaikan dulu urusan kaumku. Berilah aku tangguh 3 hari. Aku akan kembali untuk di qishash".

"Mana bisa begitu?", ujar kedua pemuda.

"Nak, tak punyakah kau kerabat atau kenalan untuk mengurus urusanmu?" tanya Umar.

"Sayangnya tidak ada Amirul Mukminin, bagaimana pendapatmu jika aku mati membawa hutang tanggungjawab kaumku bersamaku?" pemuda lusuh bertanya kembali.

"Baik, aku akan memberimu waktu tiga hari. Tapi harus ada yang mahu menjaminmu, agar kamu kembali untuk menepati janji." kata Umar.

"Aku tidak memiliki seorang kerabatpun di sini. Hanya Allah, hanya Allah lah penjaminku wahai orang-orang beriman", katanya.

Tiba-tiba dari belakang hadirin terdengar suara lantang, "Jadikan aku penjaminnya wahai Amirul Mukminin".

Ternyata Salman Al-Farisi yang berkata..."Salman?" herdik Umar marah, "Kau belum mengenal pemuda ini, Demi Allah, jangan main-main dengan urusan ini".

"Perkenalanku dengannya sama dengan perkenalanmu dengannya, ya Umar. Dan aku mempercayainya sebagaimana engkau percaya padanya", jawab Salman tenang.Akhirnya dengan berat hati Umar mengizinkan Salman menjadi penjamin si pemuda lusuh.

Pemuda itu pun pergi mengurus urusannya.Hari pertama berakhir tanpa ada tanda-tanda kedatangan si pemuda lusuh. Begitupun hari kedua. Orang-orang mula bertanya-tanya apakah si pemuda akan kembali. Kerana mudah saja jika si pemuda itu menghilang ke negeri yang jauh. Hari ketiga pun tiba. Orang-orang mulai meragukan kedatangan si pemuda, dan mereka mulai mengkhuatirkan nasib Salman. Salah satu sahabat Rasulullah SAW yang paling utama. Matahari hampir terbenam, siang mula berakhir, orang-orang berkumpul untuk menunggu kedatangan si pemuda lusuh. Umar berjalan mundar-mandir menunjukkan kegelisahannya. Kedua pemuda yang menjadi penggugat kecewa kerana keingkaran janji si pemuda lusuh.

Akhirnya tiba waktunya penqishashan, Salman dengan tenang dan penuh ketawakkalan berjalan menuju tempat pembunuhan. Hadirin mulai teresak, orang hebat seperti Salman akan dikorbankan.

Tiba-tiba di kejauhan ada sesusuk bayangan berlari terhuyung-hayang, jatuh, bangkit, kembali jatuh, lalu bangkit kembali. "Itu dia!" teriak Umar, "Dia datang menepati janjinya!". Dengan tubuh bersimbah peluh dan nafas tercungap-cungap, si pemuda itu berpaut di pangkuan Umar.

"Hh..hh.. maafkan.. maafkan.. aku.." ujarnya dengan susah payah, "Tak ku sangka.. urusan kaumku.. mengambil.. banyak.. waktu.."."Ku pacu.. tungganganku.. tanpa henti, hingga.. ia keletihan di gurun.. terpaksa.. kutinggalkan.. lalu aku berlari dari sana..".

"Demi Allah", ujar Umar menenanginya dan memberinya minum, "Mengapa kau susah payah kembali? Padahal kau boleh saja kabur dan menghilang?"

"Agar.. jangan sampai ada yang mengatakan.. di kalangan Muslimin.. tak ada lagi pahlawan.. tepati janji.." jawab si pemuda lusuh sambil tersenyum. Mata Umar berkaca-kaca, sambil menahan haru, lalu ia bertanya, "Lalu kau Salman, mengapa semahu-mahunya kau menjamin orang yang baru saja kau kenal?".

"Agar jangan sampai dikatakan, di kalangan Muslimin, tidak ada lagi rasa saling percaya dan mahu menanggung beban saudaranya", Salman menjawab dengan mantap. Hadirin mulai banyak yang menahan tangis haru dengan kejadian itu.

"Allahu Akbar!" tiba-tiba kedua pemuda penggugat berteriak, "Saksikanlah wahai kaum Muslimin, bahwa kami telah memaafkan saudara kami itu". Semua orang tersentak kaget.

"Kalian.." ujar Umar, "Apa maksudnya ini? Mengapa kalian..?" Umar semakin terharu.

"Agar jangan sampai dikatakan, di kalangan Muslimin tidak ada lagi orang yang mahu memberi maaf dan sayang kepada saudaranya" ujar kedua pemuda membahana.

"Allahu Akbar!" teriak hadirin. Pecahlah tangis bahagia, haru dan bangga oleh semua orang.

♥|♥|♥|♥|♥

Tu diaaa! Aku pun tak tau kenapa rasa tersentuh sangat bila baca part pemuda lusuh tu datang untuk tepati janji, pastu keyakinan Salman al-Farisy terhadap orang yang lansung tidak beliau kenali tetapi cukuplah dengan mengetahui orang itu adalah saudara seIslam, dan dua beradik yang sanggup memaafkan pembunuh ayah diorang. Allahurabbi..tersangatlah cantik akhlak insan2 dalam cerita ni kan. Semuanya dibuat atas dasar agama Allah, bukannya pura-pura.

Tak boleh nak imagine kalau aku pun berada dalam kalangan saudara-saudara kita saat peristiwa tu berlaku. Jealous? Absolutely. It's too beautiful for words. And I'm pretty sure that only tears can speak at the moment :')

InsyaAllah nanti aku share lagi mesej-mesej yang aku dpt dari whatsapp. Oh ni pun ada orang hantar, pastu aku try tengok dalam internet, ceritanya exactly sama. Byeeee~

Wednesday, 6 January 2016

Hello 2016

Hi! Happy New Year everyone (new year aku mmg slalu lambat drpd orang lain pun.. Cam tahun lps. Same old same old~)

To the first person who made me laugh in 2016, Hasanah. I love you, girlfriend!

(Aliaa ni macam dh takde modal sgt smpai benda camni pun dy nk post)

Eh biarlah *rolling eyes~eh awat xleh nk roll ke bwh balik ni??*

Sebab benda ni lah XD

*ye aku tau aku takde keje*


1. My name in your phone :

2. Relation between u n me :

3.Any name u would like 2 call me :

4. What will be your reaction when you find out that I am dead:

5. The thing you really want me to know :

6. One thing that you love the most about me :

7. If you got a chance to ask me smthng about my personal life? :

8.Your first reaction on my first look :

9.How long u want me in your life :

10.Song Wanna Dedicate me :

Reply yg saya dulu.. Nnti saya reply yg awak..




Aku xbaca pun lagi jawapan no. 1 tapi dh gelak. Duk terbayang dy punya loghat Ganu kiter tu. Broken english pun awak budak pandai yer tauke kopok lekor. ^_^ Untunglah sape kahwin dgn Hasanah, msti duk geeeeelak jer 24 jam. Future dietitian wa hafizah berjaya you'll be.. aminn
*yoda talks like that right?*


Rindu. Takmau cakap banyak aihh.
(Shida pun, kita geng tauke takkan terpisah! Thehehe~ ♥)

Pastu pastu pastu..aku rindu kat si Zac hwaaaaa T_T how are you doing? *tetiba jer makteh ni kan. Selalu bila dukung Zac cakap beratlah, penatlah, Zac laparlah(fitnah semata)* ehehe well. *flip hair*

I said 'I love you' to him a lot of times when we're playing together hoping that he'd reply or follow each word. (Helloooo he's already 11 months old).

Okay he didn't say anything but he gave me his 100 dollar smile instead! (when he smiles, trust me it's addictive). Everytime I finished the whole sentence he'd smile and look at me in the eyes, waiting for another 'I love you's. Omg Zac. You're soooo adorable!

Well umm..he doesn't learn the art of annoying me to bits from her sisters yet..

Yeah I'm talking about the two cute(not anymore) divas.

I remembered Zara holding my snow globe(that I got for my 16th birthday) while running around the house like it was a plastic ball maigad~ and me unconsciously curled my toes because I was scared it might slip out of her tiny hands. (What's the point though Aliaa? what's the point?)

Then Zarith scratched Zara's face in front of me oh-so-furiously(until it left marks, no it's bleeding) and I was like 'Omg omg what should I do?'.

Both of them could be monsters sometimes –.–"

Where did my innocent nieces go?

Zac, please. Please grow up being a nice, warm gentleman. You can give lecture to your sisters about how to be a muslimah solehah macam Makteh muahahahhaha. Ops!

Tu Zara kat belakang Zac. Aku tau dy nk buat something, aku tau!!!
Grow up fast! I have a good feeling that you'll be a very handsome guy one day. Haha~I mean just look at yourself now xD