Sunday, 27 September 2015

Man Utd - back on track!

It's Spurs vs Man City last night. Hehe.. I just watch it while waiting for Man Utd game. But I have to admit that Lamela's goal stunned me!(that is because I only see his goal~ lol)
Only in soccer you can see players become weak in front of the goal post and stumble when actually there's no one doing anything to them. Poor Manchester City.. Btw, who's that lad replacing Hart? Where's Joe Hart?

And United vs Sunderland. Aweeeesome match! De Gea's kit omg omg omg! So pretty, soooo yellow meh! Hahaha xD

Actually I feel kinda bored during the first half.. Abah is watching with me.. and as usual, he's cheering for the opposing team, Sunderland..maigodd.

"Cepatlah Sunderland..score.."

I frown and frown all the time..when the added times are almost over, I stand up ready to leave for a while..

Then...

Memphis Depaaaaayy scores! Congratulation, man! Suuuukiraaiiiii~~!!! *what does that mean?*

I squeal like a maniac *can't quite believe it yet*, but then..remember not to provoke me at a time like that or I'll end up annoying you :)

"Aaaaaaaa~!!! yes yes yess!"

"Offside~"

"No lah. Abah ni.. ingat Yaa tak tau offside tu macam mana? -.- "

My mum is so shocked when she hears me scream(?). Haha I'm sorry, I can't do that if it is 3 a.m., can I?

Then second half starts, (I really leave the tv for 15 mins again), and I miss Roo's goal. Too bad..but at least I can still watch the replay *wink wink* you know, the one that they show in slow mo version. What do you call that seriously? Hahahha XD

Mata closes the game with perfection. He's the motm and very well deserved I guess. Congrats Mata ^^
the scorers >_< *photo from insta*

So, clean sheet for David De Gea. He works it out pretty good. I mean look who is back! Our Dave! He definitely has became better.

It is such a beautiful sight to see Manchester United being on top of the table. Weeeee~! Hold on till the very end, Devils.

P/s : I had a third round interview for PRS the night before I came home. I was very nervous you know.. what with the interviewers/seniors about 20 persons in a room. Oh my god..I was scared. But they were all really really nice. If I was chosen as one of them, I would call it a miracle >.< no kidding! My voice was trembling.. And Allah knew how much I was shaking inside. Forget it, forget it!

Tuesday, 22 September 2015

It's 'ouchy' to hear that!

Assalamualaikum

Aku jarang jumpa lelaki yang tak minat bola sebab aku selalu ingat spesies diorang memang kaki bola. Kalau tak minat tu, rasa okay kot kalau nk buat perbandingan dgn pompuan yg tak suka masak(eh boleh ke?). Sebab majoriti suka kan.

(kau dh kenapa tetiba cakap pasal laki minat/tak minat bola nih?)

Sebabnya aku dah jumpa sorang. Budak kelas aku, my class rep.

Aku banyak betul sekumpulan dgn budak tu, Nasiruddin. Takdir sungguh. Hahaha dy macam pompuan kott..eh bukan yg jenis 'aww', jangan salah faham kesian dy. Tapi aku rasa aku lagi tough laa daripada dy. Hehe.

Maafkan aku Nasir. Aku rasa biadap sebenarnya nak panggil kau Nasir..sebab ayah aku nama Nasir kan. Tapi takkan aku nk panggil kau Din pulak. Never mind that.

This class rep, poyo gilerr. Muka innocent walhal perangai takdenyaa nk innocent sangat.

Last night, our group was having a discussion about chemistry lab report. Sambil2 buat tu, bnyak jugak berbual. Kenang balik masa Minggu Mesra Mahasiswa. Dy penghulu minggu tuu. Tetiba rasa bangga dapat satu kursus, sekuliah, sekelas, dan se'group' lagi dngan dy. Yay, talk about lucks! Ada orang hebat dalam kelas ni.

Nak dijadikan cerita, aku tak tau kenapa mulut aku ni gatal pegi tanya dy,

"Nasir, ko minat bola ?"

Lajuuuuuu dy geleng-geleng kepala.

"Tak dowh.. Orang tengok bola ni bodoh jer. Buat apa tengok 12 orang kejar satu bola?"


.
.
.
.
.
.


Omaigod..

.
.
.

What did he say?

BODOH.

Aku terkesima jap. Okay Aliaa relax..jangan sentap. Bola jer pun.

Bola jer.

So instead of bagitau dy yang satu team ada 11 orang and bukannya 12 (takyahlah bagi obvious sangat yg kau tak tengok bola -.- aduduh. pok pale kang!), aku cakap :

"Kau kata bodoh? Aku minat kot. Annur pun tengok gak" sambil tuding jari kat Eizzaty Annur kat sebelah aku.

"Ye ke? " dy gelak.

Dasar mulut takde insuran. Habis kalau laki tengok drama korea camne pulak??? Layan movies smpai nangis bagai? Tengok cerita hantu pun tak berani. Pastu kalau orang cakap pasal ulat sikit dah geli geleman. Haaa..as if I don't know that. Yer, kau lah tu.

Takpelah, kita kan hidup di negara demokrasi, semua orang bebas menyuarakan pandangan masing-masing. Okay fine, you can say anything you want to.
.
.
.

Still.. *damnit*.

* * * * * * *

Tadi kan masa balik dari dewan serba guna, ada kucing ikut aku. Comel sangat! Sekali orang usap, dy terus ikut. Gedik sungguh ko ni Aliaa, panggil kucing then tak bagi makanan kat dy >.< . Duit pun aku tak bawak.

But then aku teringat, aku pernah terjumpa makanan kucing kat depan bilik sorang lecturer ni. So, since kucing tu memang setia ikut aku, aku pun jalan jerlah ke bilik lec tu. Nak tengoklah kot2 ada yg berterabur kat atas lantai, boleh dy makan.. daripada takde lansung.

Sampai tu.. Alhamdulillah, makanan dh ada tersedia dalam pinggan kertas kat bawah. Ya Allah, besarnya pahala lec ni, siap sediakan makanan kat kucing before balik rumah.

Semua diletakkan kat luar bilik lec tu. Banyak kot, dalam bekas besar satu, pastu bekas kecik, satu lagi dalam plastik makanan kucing yg belum dibuka pun lagi. Maybe lecturer ni tak kisah pun kalau sape-sape nk bagi makanan tu kat kucing, tapi aku tak berani lar. Dah laa tak kenal pun tuan empunya nama tu. Hohoho :D

Suka tau sebab UMK ni ada baaaanyak sngat haiwan. Takdelah macam kat zoo, tapi kalau nak tengok lembu, kambing, itik, angsa, arnab semua tu ada laa. Kucing takyah cerita..memang banyak. Rama-rama besar yg korang tengok kat Butterfly Park di Cameron Highlands tu pun ada, tapi jarang jumpa.
 
 
Aku nak ambik gambar itik-tik yang tengah berenang dalam tasik tu,
 tapi lindung kat belakang pokok pulak dah -.-


K dah aku duk promote pulak. Ini lah universiti dalam taman hutan. Kat hutan tu tak discover lagi ada apa hohoho.

Tak sabar nak balik rumah untuk raya haji esok, jumpa family dan Itam dengan Oren. Oren dah ada babies! Hahaha ^_^ she gave birth on 31st of August can you believe that? >_<
Ma kata kan, aku korban tahun ni..aku pun macam blurr..umm ok jerlah. Hahaha aku lupa dah apa yg belajar dulu.

Pastuuuuuu~ boleh tengok tiga games MU. Yesss! Ipswich Town , Sunderland, and Wolfsburg. Come on United, crush them all!

Byee~ good night!

Wednesday, 16 September 2015

"Aku", "Kau" kenapa susah sangat?



"Saya pergi kul 2 lah mcm tu. Kau nk stay sana terus ek?"

"Beres~"

"Ok awak thanks"

"Aliaaaaa...ko guna sy awklah jerlah senang..hahhaha aq serba salah nk reply apa tau"

Omaigod omaigod omaigod! That is sooooo embarrassing >.<

Haha aku baca balik asyik gelak jer. Tak lawak pun sebenarnya. Tak boleh ke nk tarik balik apa yg aku dh sent tu?

Kenapa ? Kenapa susah sngat kau ni nk bahasakan diri dgn org lain guna "aku" / "kau"? Duhh~ come on laaaaa.. AKU. KAU.

Aku ingat bila dh masuk uni naklah try gangster sikit kan. Kononnya gangster laa bila guna aku kau. Hahaha poyo :P

Anyway..I'm still trying. Ingat aku tak boleh ke ? Mula-mula mmg bunyi pelik. Kau bayangkanlah aku ni sejak kecik smpai sekarang tak pernah ber'aku', 'kau' except dgn laki.. mcm classmates. Tu je. Dgn org yg aku jarang jumpa msti terkeluar 'saya' 'awak' jugak. -.-
Adoii~

Sokay sokayy. Practice makes perfect!

*.*.*.*.*
 
Eh kalau duk jauh dari rumah mmg sentiasa rasa nk makan ek? Aku asyik maaaaaakan jer duk sini. Kawan aku sendiri yg ckp "Aliaa kuat makan lah. Serius, kan bam bam pipi tu nanti."


Ntahlah.. dh asyik lapar je..ish nafsu nafsu.

My mum tak kisah pun kalau bab-bab makan ni, nk makan apa beli jer. Harga tu tak payah fikir, yang penting makan. Halal haram kau pandai-pandailah tengok, jangan buat tak tahu pulak. Ma just tak berkenan kalau aku beli 'mende' yg tak berfaedah..hohoho! *Contoh 'mende' tak berfaedah yang aku nak sekarang ialah jersi Manchester United. Ehehehe~*

Sekarang kan hampir setiap hari hujan, aku nyee xde payung. So tak boleh nk pergi beli makanan or else aku akan kena hujan. Duklah dlm bilik seharian..makan jer apa yg ada.

Semalam makan ---> Quaker oat(campur air masak sbb takde heater) + peanut butter + smoke almonds + apple

Huish ..dlm takde makanan pun, ko still breakfast like a queen.

Ha-ha. Queen eh?..

Masalahnya kannnnn~ perut aku ni bukannya perut queen, tapi perut pengawal istana. Tak tak..perut rakyat jelata actually.

Tak jumpa encik nasi sehari rasa mcm tak mandi tau*aku pernah xmandi ke?*..you know? That weird feeling, creeping inside you just because something isn't right.

Apapun tak kisah sngatlah...nafsu ni kalau kita duk asyik memperajakan(aku tau tatabahasa salah. mem, per, kan, tiga-tiga ni xboleh duk sama unless for certain words jer. Ha ah mmg aku rindu kat cikgu BM aku pun.. a.k.a my own uncle :D) dia, makin bertambah-tambahlah nanti. So .. Puasa jom ^^ jom jom!

P/S : Selamat Hari Malaysia. Semalam MU kalah lawan PSV..hwaaa..but still bravo Memphis! 2nd leg I hope they'll bounce back. And Shaw, speedy recovery please..aku tngok pun seriau  :(
He cries! A man cries because of injury~ Must be awful. 
Lawan Liverpool baru ni menang..mestilah aku hepi giler. Blind skor pun aku dh eksaited sbb dia first time kan. Rasa macam wah lawanyaaa gol Blind! Then Herrera and Martial.. oh hey, welcome to United, Anthony Martial! Lupa~
Aku tarik balik tau farewell kat De Gea yg hari tu. Hik3x~ welcome back Dave!

Tuesday, 8 September 2015

UMK Kampus Jeli - well hi! :)

Assalamualaikum
 
Akhirnya dh bergelar mahasiswa iolls~ ececeh bajet. So selamat datang ke UMK Jeli, universiti dalam taman hutan. Beautiful place, surrounded with hills(?) or..are they mountains? Nope hahaha.

Minggu orientasi dh habis, kat sini diorang panggil Minggu Mesra Mahasiswa(3M). Fasilitator semua awesome dan mmg sporting habislah. Hehehe aku suka.
Masa majlis penutupan 3M kan.. sedih giler sampai aku pun nangis. Ahhh tak tahan *plus mengantuk*! Mungkinlahh..mungkin sbb sebelum ni aku pun dh biasa handle kem dgn kawan-kawan, perasaan perit tu kita jer yg rasa. Penat lelah uruskan kem, kitorang fikir adik-adik mmg lansung tak ambik kisah, so that’s why aku sedih. Tapi kakak2 dgn abg2 fasi mesti laaaagi penat, urus budak-budak U nih~
Nak bagitau ni, semangat yg fasilitator semua tunjukkan sedikit sebanyak menaikkan semangat aku sendiri untuk berada di sini. Aku tak tahulah macam mana diorang dapat bertahan empat tahun, nampak gembira jer all the time. Kagum gak ah..

Tapi takpe, aku anggap ni adalah ujian dari Allah untuk aku. Aku cukup kuat untuk hadapi benda ni, chill! Bi iznillah, I’ll do my best. Aku tak nak dah asyik duk mengadu kat parents kekurangan itu ini, buat Ma dgn Abah risau jer.

Start  jer life kat U ni, apapun aku akan cuba selesaikan sendiri. I’m still that baby girl who they know all these times, but a little change won’t hurt I guess.

Takde guna kot nk bagitau betapa aku sedihnya blablablabla for not getting what I want blablabla... Yep memang aku saaaaaaaaaaaaangat sedih, Allah lah tahu. Aku dh penat menangis, smpaikan kalau teringat macam mana aku menangis hari tu aku rasa macam nk menangis lagi. Aku kira okaylah sbb Ma Abah tak tau kan..aku ingat diorang tak tahu.. tapi parents ni kan diorang dh kenal diri kita luar dan dalam. Tak boleh nak sembunyikan apa-apa. So they knew.

Thank you very much. Without them, I won’t even be able to be here. Be grateful, and you'll get more. Perhaps you don’t get what you want yet, but Allah knows what you need. Always.
P/s : *UPDATED 8/8/17* suddenly the pageview for this entry increases 😛 lol! Hey if you have any question about this campus, feel feel to email me at cheesybunny96@gmail.com or ya_afha96@yahoo.com. I am going to be a third year student next semester, and still alive hahaha.