Tuesday, 15 December 2015

Dear sister, you are pretty.

Hey peeps! So, on Monday people were going ga-ga over their sister or brother or maybe their own PT3 results, right? Straight A's or not, people still posted what they felt necessary in insta and facebook. Whatever floats their boats.

And my little sister?

She doesn't get straight A's. But tell you what, I'm just so proud with her *I cry once I see her exam slip* sobs sobs..ahh tipu! Aku tak nangis pun. Hekhek >_<

8 A's. Out of 10.

That's more than okay, Anis. I don't have to post anything 'bout you, do I? Hikhik XD

Congratulation.

I want to raise her to be as pure as possible. Yeah I'm an older sister.

No facebook, no whatsapp, no instagram, no wechat, no twitter. Wow! Who on earth doesn't have one of those 'thingy' these days? Ridiculous~

No, it's not ridiculous.

My sister doesn't.

Don't feel insecure just because you're the youngest. Don't feel sad just because you do not get into a sekolah agama like KakNa, Kakyen, and me. You're loved for who you are, my dear. Don't compare who's prettier than who... though I never answered whenever you ask me "Am I pretty?"

I hate that question seriously. I can't even say that in front of a mirror -_-

But you are beautiful. :) very beautiful inside and out.

Ermm, do I have to say that I love you... in my blog? Nahhh~that'll be so uncool. Lol!

Can't wait to see you tomorrow >_<

Sunday, 13 December 2015

Sudah jatuh ditimpa tangga

Assalamualaikum
Sebelum aku start menulis entry ni, nak throwback sikit boleh? Hee ^_^
 
:: 6/12/2015:: -  #PesKoUMK2015
Ermm..excuse my happy face with this lil 'taiko' wannabe. Hihiks XD


:: 29/11/2015 ::
Ok nampak tangan dah laa kan. Sebab muka aku ni macam-macam ekspresi bila pegang hayawan darah sejuk ni. Btw, kulit si ibu kepada yang aku sedang pegang tu rasa macam baldu >_<

The end of throwback.

*****

Happiness is when I get sick and I don't tell my mum and dad about it! (I don't even tell anyone to be exact. Tapi roommates ngan kawan baik aku perasanlah)

I'm so proud of myself. Hahahha XD

Part sakit tu tak best lah, tapi kan tu penghapus dosa. Hihiks xD
Aku sebagai seorang yang sangat susah nk demam ni, bila dh demam tu masyaAllah..

Speechless.

Then asal aku duk cerita kat sini pulak?

Sebab dah sembuh.

Dua hari jer pun, nasib baik masa takde kelas.

Tapi aku ni macam sudah jatuh ditimpa tangga. Satu demi satu penyakit datang. Sembuh satu yang lain pulak datang serang aku.

Mailaa iolls nak story mory. Semalam kan, ada karnival kokurikulum uni, disebabkan aku join kelas koir so kena buat persembahan laa malam tu. Termasuklah kelas teater dan tarian. Ohsemm kan? Meriah kot.

Pagi semalam dalam pukul 5.50 camtu aku dah pergi toilet nak mandi. Pastu terkejut giler tengok mata aku merah menyala. Terkejut tengok muka sendiri lagi *hantu kak limah mana niiii*, dahlaa duk sensorang dalam bilik air -.- 

So, lepas mandi aku cepat2 letak eye-glo. Cepatlah sembuh wahai mataku sayang. Sedih bila fikir kalau laa aku tak boleh attend persiapan untuk persembahan malam nanti, padahal latihan dah buat banyak kali kot.

Alhamdulillah 2-3 jam lepas tu, merah tu pun berkurang jugak, tapi mata still berair *nampak macam aku nangis bruh* ='D

Pergi rehearsal. Lepas nyanyi tu kan...jeng jeng jeng!

Suara aku macam k.o dah. Nak cakap pun suara lain yang keluar..muahahahha XD

Lawak derr..

Kenapa yer suara jadi k.o sampai macam tu?
Sebab aku keluarkan seeeeemua suara aku .
Perlu ke? Koir kan ramai-ramai, suara orang lain ada lagi laa brader~
Sebab kitorang diiringi combo dari SMK Hamzah 2 yang sangatlah hebat, muzik diorang tu kuat giler. Sangat kuat sampai kitorang yang 40 orang ni memang kalau tak jerit boleh tenggelam suara.
Lahh, kenapa tak perlahankan volume?
I don't know. Eeee..banyaknyee soalan, penampo nak?

Aku makan strepsils baaaanyak giler, rasanya dah terlebih dos. Serius. Aku makan tak sampai selang dua jam pun sebab tekak ni tak selesa sangat.

Strepsils tu takde effect ke aku salah pilih perisa aku tak tau, kan semua dy kata  - soothing relief for sore throats

Pastu aku ingat nak miming jerlah masa persembahan malam nanti, tapi tah dari mana semangat datang, aku nyanyi jugak padahal tak tau jahanam suara aku tahap apa dahh..hahaha. Tapi persembahan kitorang sangat memuaskan. Alhamdulillah. At least the crowd applauded happily for us.

In the end. 

Suara aku takde. 

*Like seriously takdelah. Takleh cakap apa-apa pun*

Tekak sakit.

Mata(belah kiri jer) pulak..umm.. macam akan jadi makin teruk jer.
.
.
.
.

Haa takde dah la lawaknya kan?
.
.
.
.

And the worst part : when I was going to bed. Yes, last night. I couldn't breath, guys. I couldn't breath properly, mummy it hurt :'(

So I sat down on my bed quietly, watching my roommates fell asleep one by one. Smiling at them because I couldn't even speak a single word. 'Lucky girls!' I thought.. while me nervously trying to fix my breathing... Allahurabbi...

Uhuhuhuhuhuuhu~~~~~ T.T

Sebab tu online facebook kul 2-3 pagi tu. Astaghfirullahal'azim. Allah uji ko, ni yang ko buat yer? MU pun kalah. T_T dengan batuknya macam tak lepas, aku rasa macam nak sepak jer semua orang.

Ni baru jer balik dari klinik, ambik ubat. Cakap ngan doctor guna bahasa isyarat. Dy cakap, aku bagi isyarat, tetiba rasa comel  muahahhahha.

Geram nak minum. Rupanya ubat kumur.
Ciss! >...<
Last but not least, thanks Fatin, sebab selalu belikan makanan untuk aku sepanjang aku sakit ni. Then kau rajin jenguk aku, pastu bila kau datang automatic laa aku gelak tak ingat dunia. Cheyyh. Batuk tak sembuh lagi ni weyyy!

P/s : Adik-adik SMK Hamzah 2, thank you very much. Tanpa korang mungkin persembahan semalam takkan jadi se'awesome' itu. Hehe. Well done, guys! Akak sangatlah jeles tengok korang terer sangat main alat muzik. Hwaaa~


Monday, 7 December 2015

Balik haritu kan..

Hi~ readers(?). Hihi. Hari ni birthday Nur Hawanis binti Mohamed Nasir. Siapa tu weyh?
Adik akulah :)

Hopefully you'll stop growing taller, sis. Muehehhee XD
I'm tip-toeing! Those yang kata muka kitorang sama,
entahlah, aku tak nampak kat mana samanya tu..hahaha.

Aku balik Khamis lepas sebenarnya sebab ada aqiqah anak buah aku, Durra dengan Zac. 5 Disember. Pastu sekali dengan aku punya khatam quran, then sambut birthday Anis. Advance gituu 2 hari awal, amek kau. Hahaha.

Aku tak tau pulak majlis tu meriah jadinya. Yelah 3 dalam 1, compile semua. Rasa macam kenduriiiii~~~ ehmergerdd -.-

Gambar takde pun, sedih tak? Biasalah adik beradik semua perempuan duk kat dapur, mana ada masa nak selfie bagai.

Btw, we don't usually do selfie. I mean it is really rare(like the pic above. That is when I get a hand on Abah's phone, yay! Sorry Abah muihihihi). When we take photos, there is always a proper photographer to capture the moments. Among us jer lah, takdenya nk sewa photographer hahahaha >_<

*I love that, you see.. there is a huge different between being with my family and friends.*

Being a 19-year-old girl (yes GIRL. please read that word 10 times) the era of me to do the sightseeing of 'makcik-makcik buat kerja kat dapur' has ended yeeeeaaaars ago. Now I have to join them of course. Haha don't call me 'makcik' please.

Penat pun aku puas hati sebab dapat kurangkan kerja mak aku, you know a lil help is better than none. Hikhik.

Oh I met someone last week. Someone who looked exactly like Rhys Matthew Bond!
It's in KB Mall so please don't believe this story. =D

We made all the goodies for the guests...so yeah, a day before the aqiqah I went to KB with Abah and Anis to buy some ribbons and all.

Oh! I really saw this one guy but I didn't know if my eyes were playing trick on me.

So it began while I was walking with my sister :

"Hey, did you see the guy at the last shop? He looks like Nick... Nick in Good Witch~"

"Really? Where?" Anis started to look around with a weird expression on her face(wait, I think she squints her eyes), aww that was embarrassing!

"Woahhh never mind! Don't look." *quickly turned her head to the front with my hands*

"Err..okay"

*mumbling* "Wuuu..I don't know Malaysian also has that look.."

"Where is he?? I want to see!" She looked over her shoulder again. This time more seriously.

"Just don't look, Anis. It's syaitooon seriously!" This girl...eyy!

"Yaa, what the..."

*silent*

and then we burst into laughter. Lol!

.
.
.

Hahaha I don't know what actually happens. Sometimes this pair of eyes just can't stop wandering around. Not good not good, really~ Let me give you an advice, if you want to protect your heart then you must protect your eyes. Look once is fine, but twice? Hmmm.. don't. You know that you can always try your best not to look twice, right?

Of course you can do it. Every time I'm fighting with my bad temptation inside, I'll whisper to myself, "No, you can't let the syaiton win, you have make them cry bloody tears" then I just smile like I already win the invisible war. Sounds stupid but it works most of the time.

P/s : insta aq buka kat lappy jer, jngnlah terasa kalau x like tu. Ish, kau kejar like manusia apa kau dapat? Haa marah ni >:( cehh gurau jer hee

Tuesday, 24 November 2015

They say I'm sweet because I smile a lot.. (eh?)

Who's the miss all-smile-24hrs-seven ? Sunnah guys sunnahhh~!
But I think I'm sweet(perasan k perasan xleh blah) because *tadaaa* I eat too much sugar! MUAHAHHAHA

Isn’t this awesome? Having a lot lot looooot of chocolates in your closet XD
No no, I won't share with anyone!
Abah just came back from Langkawi wi wi wi~~*dancing*
But this is such a torture when you know the cholesterol in your body is high. *Oh yes I’m suffering with thaaaat kind of disease. Not too bad. Just...just not yet*.
But you know what? I still do not make any effort to overcome it. Cheers for the lazy little me.

I know there is a lot of food to lower the cholesterol in our body, but they’re not tasty.  *Hehe do you feel  a sudden urge to punch my face??like right now?* Why almost all nutritious food don’t taste good? Spinach, tomato, garlic, oatmeal, etc.  So far, only almond is my personal fav.  I mean, who doesn’t love nut? Hohoho nobody! unless you’re allergic to them.

Green tea? I drink it almost every day, to lower the cholesterol they say...
I realize that I have put a lot of sugar every time I make a cup, but I keep drinking the tea. Never bother to do anything – u know something like adding more hot water...


A sip followed by another and I smile like an idiot because *damn* the tea is just so yummehh~~ …and because I feel guilty!! Hikhik >_<
I hope it won’t affect Mr. Leptin and Mrs. Thyroid in my body. Hoho~ the thought of them becoming functionless just scares me.


What a  sloooooooooooooooooooow suicide Aliaa -__- no kidding.
I always put a little sugar when making tea to others (see I’m just that nice to care enough about your health). Seriously, I never wanted anything bad to happen to my family and friends.


Alright, actually that is what I’m supposed to tell myself every day. =D


Oh about the match last Saturday, please give me a moment to scream my heart out. AAAAAAAHHHHHH~~!!!!  Our Schweiny really nails it!!!!
Yeah I know his name isn’t even on the score sheet but hey.. he’s just super awesome don’t you think. Without him, Deeney won’t score that ‘own goal~’ tehehehehee~
Last minute win is always much much sweeter, isn't it?
Depay is okay, Lingard too, and Herrera(but he's injured). I feel like I don’t deserve to complain anything about the players lol. So let me just compliment all of them ^_^ De Gea becomes motm again, no doubt that the best goalie is always born in the best football club in the world. *you can't call me Aliaa if I don't exaggerate >.<*

The formation is also new to me. 4-2-2-2. So sad, I think because I can't watch them properly anymore now. Just some highlights and goals. Where's the fun, guys?

And I can’t believe that City lose to Liverpool. 1-3 is quite something ..phew.

Ok then. Bye bye :) Thank you for reading this entry. I'm sorry with my blabbering (T_T) ehh no, I'm not sorry.

Monday, 16 November 2015

Short vacation with ♥s

Assalamualaikum ^^ Hye! Hoho

I'm back in UMK~! Well umm...yep I went to Cameron Highlands last week. I miss going there with my family~ finally dapat jugak turun ke air terjun kat kebun teh tu.


Walaweii sampai luka kot kaki aku ni, padahal baru separuh jalan.. tapi turun jugaklah sebab takut lepas ni tak sempat nak datang Camerooon dah. Ceh perasan busy kononnya. Entah, aku rasa lepas ni macam tak dapat pergi ngan family dah, kesian Abah penat drive.

Awat yee mata aku sepet jer masa duk sana. Nak kata faktor cuaca pun... macam tak jer.

Aku turun bawah tu dengan Anis. Ada pakcik tukang sapu nak tolong ambik gambar. Actually takut jugak kot-kot dy larikan phone aku nanti. Haish su'uzzon sungguh!

Dy bagi salam, bagitau aku ngan Anis tak payah takut pun kat dy. Dy pun orang Islam.

And I was like, "Tak takut pun lah. Pak cik dah lama kerja sini?" *friendly mood on*

How I loveeeee meeting nice people. >_<

Mesti ramai orang tak bagi pakcik tu tolong ambikkan gambar. Kesian dy.

Best tau sebab hari tu hujan renyai-renyai, nasib baik kasut aku tak licin walaupun kome menyakitkaaaan sangat-sangat. Huhu~


Haritu birthday Abah sebenarnya. The vacation should be for him, not me although I'm the one who asks for it.
Thank you Abah ! You will always be the best man ever in my life ♥

Look at that smile! The Citizens fan smile~ lol.

Keep supporting City,

and I'll stay loyal to United >.< hik hik

 
Oh balik hari tu aku tengok ulangan MU lawan West Brom. Lingard scores wuhuuuuu! Love the way he celebrates his very first goal in PL.

Seeing Evans and Fletcher, I always wonder whether it ever occurred for them to think something like :

'Oh, I used to be standing beside Roo, Young, Smalling, and everyone else as a team, and today we're standing as rivals. Hard to believe huh?'

That breaks my heart all the time. 

Besides they don't even change their jersey numbers. Hwaaaaaaa~ why does life have to be so sad? T.T

Okay bye ~ I'll post again next time. Need to change the url for a while *for some weird reasons* :)

Thursday, 5 November 2015

☼ Busy Bee

Assalamualaikum

Hi everyone, I haven’t been here for quite a long time eh?
Finally found this pic! Yuuuhuuu! I forgot who snaps this but
it must be one of my roommates. Either Diba, Erna, or Fatin.
 Hehe miss you guys ♥♥♥  xoxo
Lately I’ve been busy with loads of assignments plus quizzes then preparing for entrepreneurship day, and yada yada. You name it~ I’m a queen bee now. Wooohoooo! Oh wait, not that famous queen bee who end up becoming the prom queen in Disney movie, noooo~(first : there is nothing like prom here, and second : why am I suddenly talking about this??) Duh. I’m just a reaaaally busy bee.
Nowadays I always think about how much I hate looking at my lappy’s screen eeeeeveryday. My eyes are tired lol.
Blame me. I’m always placed under publicity&publishing unit in every club that I joined, well actually... it's not that I've been chosen, but I’m the one who volunteers. I'm a posters/pamphlets pal now. How awesome is that? Daaaamnit. How can I take care of my eyes now? I don’t want to end up with a pair of thick (like.. maybe an inch?) glasses. I don't wanna~~~
But then today..ehehe... ^_^ ehem.. I only had one class and it was in the morning. Once I got back to my room, guess what did I do?
I searched for all United matches that I missed before. It took me less than 2 hours(thank goodness) to see all the highlights and  goals. See! Well, now assignments couldn’t take the blame. Haha I was tiring my own eyes..aww so sorry.
I still can’t get over soccer.. What to do? muehehehe.
Oh, I have finished reading The Land of Stories: Beyond the Kingdoms. Yup, I bring a lot of books for my bedtime stories. *I can't sleep well without reading anything*
I love the previous books more. Huhu I don’t know.. this one(fourth book) sounds boring to me (Maybe because I’ve became matured(?). And since it’s a children book, so..you knowww...wakaka XD)
But the ending still gives me goose bumps! Chris Colfer I hate you! Ops sorry not you, I hate how I still love children books. How it still gives me chill..
Don’t worry though, I’ll still buy the fifth novel once it’s published! Being a kid is fun anyway ^^
Goodbye for now.
P/s : You don’t know how much I miss sleeping before midnight. Good night~


Saturday, 24 October 2015

I'm a facilitator again!

Assalamualaikum

Semalam aku jadi fasilitator untuk satu  program kat Jeli ni, JAHAC15 (which stands for Jeli Agriculture, Horticulture, and Agro-Ecotourism Carnival 2015). *cheyhh gaya macam tulis diari pulak -_-"*

Students Jeli Science School (JeSS).
Seronok pulak sebab semua sporting namateyyyy~! Hahaha untung kan dapat bebudak sekolah sains, berdisiplin jer. Loyar buruk yang lebih sebenarnya *sigh* -.-
Basically form 1 sampai form 5. Yang form 5, masyaAllah… kerdilnya akak rasa diri ni. Yes they’re tall! Veeery tall (dark and handsome) ehh? Hahaha yang tu taklah. Gedik ah akak fasi ni >.<

Adik-adik kumpulan aku happening giler, then diorang tau aku ni orang Kelantan, bertambah bisinglah jadinya. Takpelah as long as you guys were having fun.

Kak Aliaa sekarang umur 19, masuk U. Umur 18 buat apa?
Matrik, adik-adik.
Akak course apa?
Teknologi Sumber Hutan.
Hutan? wowwww...!
*takyah duk wowwww sangat, akak lempang kan*
Ooooo..eh, umur 17 form 5. 18, 19,..sama umur ngan abang kitalah! *eksaited*
Soooooo…?

Whatt? Kak Aliaa daa bertunang!
*tuding jari kat cincin aku*


Adik-adik, you guys are really growing up too fast, eh? If my rings mean that I’m enganged, then what can I say? Haha
Tell me honestly..that I still look younger than them!! >_<  pleaaase!
Ouu..where am I?
* * * * *
Okayy..actually semalam ada benda buruk jugak. Ada someone call aku bagitau yang aku ada bawak kereta and accident. Suara laki, cam orang cina gitu. Siap baca balik no. fon aku. 01******** bla bla bla. Mestilah betul bro, the reason we're talking is because you has called thaaaaaat number. My number obviously!

Aku bagitau laa yang aku ni tak pernah pulak drive seumur hidup, camne aku yg accident? Pastu dy minatk maaf then hang up.
Mendeeeelah.
Tak lama pastu, dy call lagi.

Eh, I ni dari balai polis Puchong, I siasat kes ni.
Kes apa ye?
Kereta Myvi yg accident semalam. Husband you drive kan??

Da heck!!???
.
.
.

Sir excuse me, saya ni student. Kat Kelantan. Apa kaitan benda ni dengan saya?  Accident apa?
Sape husband saya?
Oh. Ok bye.
Bye?? Dahlaa tak jawab soalan aku. Ya Allah..geramnya

Sorry for raising my voice. (eh perlu ke minta maaf?) I was fuming at the moment.
Pak cik tau tak bateri phone sy ni K.O sikit, so kalau tetiba bateri ni meletup masa sy tengah cakap dengan pakcik yang call just sebab nk prank.. Then if I die, I'm really gonna haunt your life for the rest of your life! This is not a joke.

Tolonglah. Dah takde kerja ke apa?


Then I tell my mum about it. She’s freaking worried. Ma says that if next time someone calls me again and tells that something happens to my family, just don’t trust anyone. NEVER.

She knows me too well. I might do something crazy if it’s about our family. I mean everyone will.
So let's be careful. Humans these days are bad. 

Tuesday, 13 October 2015

Dear you...


Hush~ hush~ hush~.

It only took a glance and a sentence, someone had fallen head over heels for me. Subhanallah at the way Allah put that kind of feeling in His slave's heart.

And you know what?

I did a lot of sins.

(Everyone is a sinner ...but only the one who repents will get closer to Allah. He opens your heart)

Dear you,

Yeah so we did message each others a lot of times when we're in form 4 and 5. Well what did I know at that time? I just wanted to have fun in everything.

But that had gone too far.

I realized that I had been doing the wrong thing. Even by messaging, because that simply made my heart restless.

Kau tau tak? Kalau aku berubah sekarang pun, kau takde hak nak marah aku. Aku baru jer unblock kau, then terus masuk mesej, whatsapp bagai.

Apa ni?

Oh. Rupa-rupanya kau nak ungkit balik semua yang aku buat sebelum ni. Kau ungkit balik yang akulah mula-mula approach kau dulu. Sebab aku kan jahat. Tak macam kau. Hafal 30 juzuk, baik pulak tu.

Aku yang salah.

Aku stop contact kau pun aku jugak yang salah.

Okay, kali ni aku tenang jer bila kau salahkan aku. Aku baca mesej kau perlahan-lahan, apa yang kau nak bagitau. Aku baca jer semua. *chill Aliaa chill*

Sebab apa aku tak marah, tak bagi ayat sentap? Sbb aku dah lama sangat biadab dgn kau. Aku rasa bersalah jugak sikit sebab ingatkan kau dah menyesal. Rupanya kau tak berubah sedikit pun.

Aku biadab bukan apa, nk bagi kau sedar jugak apa yang kita buat tu salah. Apa yang kau buat tu salah.

Then kau kata aku macam main-mainkan perasaan kau?

Aku relax jer. Aku minta maaf. Hoping that it would soften your heart.

Ohmygod~ it worked!

Kau pun bahasakan 'saya', 'awak' pulak ...bukan 'aku', 'kau' dah. Nampak sangat tadi kau marah sebab aku buat kau macam tu kan? Hehe fine.

Aku nak bagitau, kalau kau suka aku..jumpalah ayah aku, mak aku. Aku suka kau ke tak tu lain cerita. First mintak restu ma abah aku dulu.

Ni kau approach dh macam buaya mengayat anak perempuan orang buat apa?

Ber'hehe', 'doakan saya dipertemukan jodoh yang baik', 'saya sebut nama awak dalam setiap doa saya', and so on.

Aku sedarlah aku pun jahat jugak dulu. 'Jahat' as in pergaulan takdelah terjaga sngat, tapi aku usaha untuk berubah. Kau pandang rendah kat aku sebab kau berilmu lebih.

Aku tak tau nak kata apa kat kau, tapi tolonglah. Kau janganlah ingat kau sorang jer yg baik, pandang rendah orang lain, dah tak nampak kesalahan diri sendiri. Apa yang kau buat tu salah.

Daripada bazirkan kredit kau mesej aku, bagitau ayat separuh-separuh harapkan aku jadi curious..baik kau sedekah kat masjid, kawan. Dapat pahala.

Oh, kau cakap kau tengok timeline aku tiap-tiap hari kan? Serius aku terkejut and rasa creepy giler. Bagus, mengaku pun!

Bukan ke kau yg pernah nasihat aku sebelum ni supaya jgn upload gambar dalam fb, insta semua?

Eh, balik-balik kau jugak yg tengok.

Sometimes I wondered... You were memorizing Quran and all..but why did you do this?

Al-Quran tu tak jaga kau ke atau kau sendiri yang sengaja buka jalan maksiat?

Tahniah anyway berjaya hafal 30 juzuk.

*****

Tolonglah letakkan tempat kau mcm orang lain jugak boleh? Bukan kau jer yang aku tak layan, bro.

Berhenti contact kakak-kakak, adik, dan abang ipar aku. Nampak macam kau usaha sangat kan nk rapat ngan family aku?

Aku meluat.. Allah laa tau.

Sekali kau buat macam ni, (bukan kau jer orang lain pun sama) aku cop terus. Before kau nak pimpin orang lain, kau pimpinlah family kau dulu. Kau anak lelaki kot.


Pastu aku bukak buku Tarbiah Sentap. Sebab aku nak check jap apa yang Ustaz Adnin tu cakap..



Guy like this... lupakanlah. Lupakan. Aku nak respect kau, kau seorang huffaz, sedar tak? Tapi dah tak boleh bro. Aku lagi respect laki yang kat luar sana yang so-so tapi tahu batas antara berlainan jantina.

Aku minta maaf. Banyak lagi benda kat dunia ni yang penting daripada kau duk melayan perasaan tu. Wallahi, aku mintak jauh daripada perasaan yang entah apa-apa sampai boleh binasakan diri sendiri ni.

Monday, 12 October 2015

Sometimes I just can't help being nice

Assalamualaikum

Haa yelah yelah..aku tak nak tinggalkan lagi blog ni. Facebook dgn insta jer kay. Tu pun bukak jugak kadang-kadang. Takpe-takpe, kita minimumkan perlahan-lahan ^_^. Blog ni?  Nak jugak conteng-conteng sini, aku tak kira~
So today I came up dgn tajuk entry yang macam poyo tu sebabnya..you know..because~ I. Am. Just. That. Nice.!

Aihh takde takde.
Tau tak masa isi borang PRS haritu kan, *oh yes, I was accepted somehow, and now I'm officially one of  Pembimbing Rakan Siswa in UMK. Praise to Allah ^^* dy tanya dalam borang tu kualiti apa yang ada pada diri aku yang membuatkan aku rasa layak untuk dipilih. Gambarkan dalam satu perkataan sahaja.

Aku tulis apa tau.. : BAIK

Aku tak berniat pun nak tulis perkataan tu, tapi sebab tengah rushing dan dah tiba-tiba blank taktau aku ni ada kualiti ke tak sebenarnya???

And guess what, masa interview senior tanyalah :

"Sini awak tulis kualiti yang ada pada diri awak ialah 'Baik'.
Boleh jelaskan tak maksud 'Baik' kat sini?"

Tu diaaaaaaa~hamek kau, Aliaa! Pandai sangat tulis kan?

Aku rasa nak menyorok masa dengar soalan tu. Perasannya~ awat aku tulis lagu tuuu?

Aku tak nak bagitau jawapan aku sebab...jujurnya aku memang nak lupakan semua pasal malam interview tu. Huahuahua~ *nangis*

Haa lupakan.

Sebenarnya aku takde baik mana pun, kesian kat orang jer lebih. Walawei~ mana ada orang mengaku diri sendiri baik kalau betul pun dy tu baik. I wish I can be as good as people think I am. Ameen.

Nak ceritanya, hari ni aku dah habiskan hampir RM10 untuk something yang aku tak perlukan lansung. Tak banyak ke 10 ringgit? Banyak tau -.-

Ada akak-akak senior datang jual kek dan air dari bilik ke bilik kan, serius aku kesian tengok diorang bawak kotak dengan plastik lagi. Berat kot ~ tapi kenapa sekarang aku rasa macam dah tertipu pulak. Aku dahlah kenyang perut pun macam ikan buntal dah, kalau aku kata aku lapar tu aku menipu. Still aku beli, *yay nak tumbuk muka sikit*! Hati dah cakap 'tak nak', mulut ni macam berat sikit, lagi-lagi masa akak tu tengah promote. K fineeeee~  
I know I take this from my mum. Whenever ada mak cik-mak cik yang datang rumah aku jual sayur/kerepek, mesti Ma akan beli. Even sayur tu dah banyak kat rumah pun. Sebab Ma kata dia nak sedekah kat mak cik tu, so belilah.

Tapi Ma tengok background penjual tu jugak, mostly orang kampung aku jugak. That's why bolehlah nak kira bersedekah.

Aku? Hahaha senior-senior tadi orang mana pun aku tak tau. Tahun berapa pun tak tau. Kot-kot loaded! Macam mana aku senang-senangnya rasa kasihan kat diorang?

Next time ada orang datang jual-jual lagi aku tak nak buka pintu bilik dah. Nak buat-buat tido~babai.

Fatin siap whatsapp aku bagitau jangan beli sebab memang dia syak aku akan beli pun. Hahaha. Kau ni kan...saje je buat aku malu sensorang. :D
Sekarang aku dah expert bahasakan diri guna 'aku' , 'kau'..muehehe. In real life lah, kalau dalam blog ni dah lama expert. Cheyhh~
 
 
Tetiba rasa macam gangster (-.-")

Ok lah..I'll see you again next time. Bye!

Saturday, 3 October 2015

Sentap itu perlu (untuk orang macam aku)

See! They really crush all their rivals. Yay!

Haha aku takleh tengok pun game dgn Ipswich Town sebab tak tunjuk kat tv. Sunderland dengan Wolfsburg jer. Anyway they win all the matches, so that's fine.

Mata punya assist masa lawan Wolfsburg memang perrrrgh! Tengok sekali aku rasa macam biasa jer sebab aku laaaaagi excited dengan gol Smalling. Masa tu seri kot, so gol yang second tu memang 'yeah yeah yeah' jugaklah. Hik3 >.<

Esok lawan Arsenal. A win I hope, ameen. Abah, will you watch them for me? :)

Okaylah stop pasal tu.

* * * * * * *

Korang pernah baca tak buku Tarbiah Sentap karya Ustaz Adnin Roslan? Pernah?

Kalau korang pernah baca, aku rasa korang takkan buka blog aku ni. Korang dah takkan main internet untuk benda-benda lagho macam ni. Instagram, Wechat, Facebook, apa lagi..semua dilupakan. Kalau betul buku tu beri kesan kat koranglah. Heee :D

Jujur aku cakap selama aku baca buku tu, mulut ni tak henti-henti istighfar. Allah..benda apalah yg aku buat sebelum ni?

Memang padanlah tajuk dengan isi dalam buku tu. Seriously 'sentap'.

Aku nak sangat hadiahkan buku ni kat semua kawan aku, supaya diorang boleh baca dan rasa apa yg aku rasa.. at least kalau tak boleh nk terima semua isi dalam buku tu, sedikit pun jadilah.

Aku tak fikir semua orang boleh berubah terus secara drastik. Tak mungkin. Even aku pun tak nak paksa diri aku, sebab biasanya perkara yang dibuat secara paksa dan mengejut takkan bertahan lama.

Ada satu tajuk yg aku kira memang sentap jantung hati ni..Adoii. Entah, rasa macam betullah apa yang dia cakap, kalau kita tak ikhlas nk berubah kita akan cipta macam-macam alasan.

'Hiburan Dalam Islam'


Beliau huraikan pasal Beliebers(peminat JB), Directioners(peminat 1D) kpopers, fashion, aurat, dll.

Kita sebagai orang Islam kena tundukkan pandangan kan?

Siapa cakap tak susah? Siapa rasa benda tu senang?

Kau cakap senang?
Then kau dah menang. Tahniah.

Untuk aku susah. Tengok tv, kita dh tengok aurat orang. Tipulah kalau kau buka tv tapi tak pernah nampak aurat. Even bila tengok rancangan agama sekalipun, ada iklan kan? Iklan semua islamik ke?

Tak.

I can delete all the songs in my phone, delete all the movies in my laptop.. I can forget all those things. Easy, because I'm not a big fan. But one thing..this one is really hard because I'm such a fool for falling into it already.

Benda yg aku tulis di awal entri ni.

Yep. Bola.

Memanglah takde sebut pun pasal minat bola dalam buku tu. Tapi takkan aku nk buat tak tau jer..

Diorang terang-terangan tak tutup aurat. So aku nk bagi alasan apa lagi biar aku boleh teruskan minat aku ni?

I have none.

And the bad thing is.. I can't seem to stop drastically just like that. It will feel weird.

Mungkin masalah kita tak sama. Ada yg suka main game dah taktau nk stop macam mana, kaki drama/movies, obses artis tu artis ni. Tapi nak tundukkan pandangan memang tak mudah.

Pergi kelas tak cakap/pandang lelaki ajnabi, pandang pun sekadar tak nak bagi accident ke apa jer, tapi dalam instagram, facebook masih galak like gambar diorang.

What. Have. I. Done.?

What. Have. You. Done.?

Tak naik nafsu syahwat pun tengok orang tu orang ni, so apa masalah bro?

Masalahnya : Allah takde pulak kata yg kau kena naik nafsu syahwat dulu baru kena tundukkan pandangan. Tundukkan pandangan tu wajib!

Fuuuuuhhh~! Astaghfirullahal'azim.

.
.
.

Apapun..buku tu best. Rasa lunyai  lepas habis baca.

Isu ikhtilat.

Reeeeeeally scary ..especially when I reminisce everything that I have done before.

Allah haramkan ikhtilat. Kau ingatlah yang tu. Ingat yang tuuuu jer, insyaAllah kau akan pandai jaga diri.

Aku tak naklah bagitau semua isi dalam buku tu. Isu sosial, taubat, dakwah dan tarbiah, daie, dll. Korang belilah..hihi. Tak rugi pun, serius. Baca dengan hati yang terbuka okay, kalau tak kau akan rasa tak suka dengan penulis ni. Eh? Sentap kott~

Pastu bagi sesiapa yang mungkin tak familiar sangat dengan hal-hal dakwah, (aku sendiri pun masih blurr jugak even belajar sikit2 bab tu)apabila baca part daie rasa macam dakwah ni agak berat. I mean kita nk dakwah orang pun, diri kita kena berada kat landasan yg betul dulu.. Kan? So it's fine. Part tu memang sesuai untuk naqib/naqibah/daie yg hebat-hebat, insyaAllah.

Takpelah, beliau bagi ayat sentap memang sebab nk suruh pembaca sedar diri sikit.

Wallahua'alam. Bye assalamualaikum.

Sunday, 27 September 2015

Man Utd - back on track!

It's Spurs vs Man City last night. Hehe.. I just watch it while waiting for Man Utd game. But I have to admit that Lamela's goal stunned me!(that is because I only see his goal~ lol)
Only in soccer you can see players become weak in front of the goal post and stumble when actually there's no one doing anything to them. Poor Manchester City.. Btw, who's that lad replacing Hart? Where's Joe Hart?

And United vs Sunderland. Aweeeesome match! De Gea's kit omg omg omg! So pretty, soooo yellow meh! Hahaha xD

Actually I feel kinda bored during the first half.. Abah is watching with me.. and as usual, he's cheering for the opposing team, Sunderland..maigodd.

"Cepatlah Sunderland..score.."

I frown and frown all the time..when the added times are almost over, I stand up ready to leave for a while..

Then...

Memphis Depaaaaayy scores! Congratulation, man! Suuuukiraaiiiii~~!!! *what does that mean?*

I squeal like a maniac *can't quite believe it yet*, but then..remember not to provoke me at a time like that or I'll end up annoying you :)

"Aaaaaaaa~!!! yes yes yess!"

"Offside~"

"No lah. Abah ni.. ingat Yaa tak tau offside tu macam mana? -.- "

My mum is so shocked when she hears me scream(?). Haha I'm sorry, I can't do that if it is 3 a.m., can I?

Then second half starts, (I really leave the tv for 15 mins again), and I miss Roo's goal. Too bad..but at least I can still watch the replay *wink wink* you know, the one that they show in slow mo version. What do you call that seriously? Hahahha XD

Mata closes the game with perfection. He's the motm and very well deserved I guess. Congrats Mata ^^
the scorers >_< *photo from insta*

So, clean sheet for David De Gea. He works it out pretty good. I mean look who is back! Our Dave! He definitely has became better.

It is such a beautiful sight to see Manchester United being on top of the table. Weeeee~! Hold on till the very end, Devils.

P/s : I had a third round interview for PRS the night before I came home. I was very nervous you know.. what with the interviewers/seniors about 20 persons in a room. Oh my god..I was scared. But they were all really really nice. If I was chosen as one of them, I would call it a miracle >.< no kidding! My voice was trembling.. And Allah knew how much I was shaking inside. Forget it, forget it!

Tuesday, 22 September 2015

It's 'ouchy' to hear that!

Assalamualaikum

Aku jarang jumpa lelaki yang tak minat bola sebab aku selalu ingat spesies diorang memang kaki bola. Kalau tak minat tu, rasa okay kot kalau nk buat perbandingan dgn pompuan yg tak suka masak(eh boleh ke?). Sebab majoriti suka kan.

(kau dh kenapa tetiba cakap pasal laki minat/tak minat bola nih?)

Sebabnya aku dah jumpa sorang. Budak kelas aku, my class rep.

Aku banyak betul sekumpulan dgn budak tu, Nasiruddin. Takdir sungguh. Hahaha dy macam pompuan kott..eh bukan yg jenis 'aww', jangan salah faham kesian dy. Tapi aku rasa aku lagi tough laa daripada dy. Hehe.

Maafkan aku Nasir. Aku rasa biadap sebenarnya nak panggil kau Nasir..sebab ayah aku nama Nasir kan. Tapi takkan aku nk panggil kau Din pulak. Never mind that.

This class rep, poyo gilerr. Muka innocent walhal perangai takdenyaa nk innocent sangat.

Last night, our group was having a discussion about chemistry lab report. Sambil2 buat tu, bnyak jugak berbual. Kenang balik masa Minggu Mesra Mahasiswa. Dy penghulu minggu tuu. Tetiba rasa bangga dapat satu kursus, sekuliah, sekelas, dan se'group' lagi dngan dy. Yay, talk about lucks! Ada orang hebat dalam kelas ni.

Nak dijadikan cerita, aku tak tau kenapa mulut aku ni gatal pegi tanya dy,

"Nasir, ko minat bola ?"

Lajuuuuuu dy geleng-geleng kepala.

"Tak dowh.. Orang tengok bola ni bodoh jer. Buat apa tengok 12 orang kejar satu bola?"


.
.
.
.
.
.


Omaigod..

.
.
.

What did he say?

BODOH.

Aku terkesima jap. Okay Aliaa relax..jangan sentap. Bola jer pun.

Bola jer.

So instead of bagitau dy yang satu team ada 11 orang and bukannya 12 (takyahlah bagi obvious sangat yg kau tak tengok bola -.- aduduh. pok pale kang!), aku cakap :

"Kau kata bodoh? Aku minat kot. Annur pun tengok gak" sambil tuding jari kat Eizzaty Annur kat sebelah aku.

"Ye ke? " dy gelak.

Dasar mulut takde insuran. Habis kalau laki tengok drama korea camne pulak??? Layan movies smpai nangis bagai? Tengok cerita hantu pun tak berani. Pastu kalau orang cakap pasal ulat sikit dah geli geleman. Haaa..as if I don't know that. Yer, kau lah tu.

Takpelah, kita kan hidup di negara demokrasi, semua orang bebas menyuarakan pandangan masing-masing. Okay fine, you can say anything you want to.
.
.
.

Still.. *damnit*.

* * * * * * *

Tadi kan masa balik dari dewan serba guna, ada kucing ikut aku. Comel sangat! Sekali orang usap, dy terus ikut. Gedik sungguh ko ni Aliaa, panggil kucing then tak bagi makanan kat dy >.< . Duit pun aku tak bawak.

But then aku teringat, aku pernah terjumpa makanan kucing kat depan bilik sorang lecturer ni. So, since kucing tu memang setia ikut aku, aku pun jalan jerlah ke bilik lec tu. Nak tengoklah kot2 ada yg berterabur kat atas lantai, boleh dy makan.. daripada takde lansung.

Sampai tu.. Alhamdulillah, makanan dh ada tersedia dalam pinggan kertas kat bawah. Ya Allah, besarnya pahala lec ni, siap sediakan makanan kat kucing before balik rumah.

Semua diletakkan kat luar bilik lec tu. Banyak kot, dalam bekas besar satu, pastu bekas kecik, satu lagi dalam plastik makanan kucing yg belum dibuka pun lagi. Maybe lecturer ni tak kisah pun kalau sape-sape nk bagi makanan tu kat kucing, tapi aku tak berani lar. Dah laa tak kenal pun tuan empunya nama tu. Hohoho :D

Suka tau sebab UMK ni ada baaaanyak sngat haiwan. Takdelah macam kat zoo, tapi kalau nak tengok lembu, kambing, itik, angsa, arnab semua tu ada laa. Kucing takyah cerita..memang banyak. Rama-rama besar yg korang tengok kat Butterfly Park di Cameron Highlands tu pun ada, tapi jarang jumpa.
 
 
Aku nak ambik gambar itik-tik yang tengah berenang dalam tasik tu,
 tapi lindung kat belakang pokok pulak dah -.-


K dah aku duk promote pulak. Ini lah universiti dalam taman hutan. Kat hutan tu tak discover lagi ada apa hohoho.

Tak sabar nak balik rumah untuk raya haji esok, jumpa family dan Itam dengan Oren. Oren dah ada babies! Hahaha ^_^ she gave birth on 31st of August can you believe that? >_<
Ma kata kan, aku korban tahun ni..aku pun macam blurr..umm ok jerlah. Hahaha aku lupa dah apa yg belajar dulu.

Pastuuuuuu~ boleh tengok tiga games MU. Yesss! Ipswich Town , Sunderland, and Wolfsburg. Come on United, crush them all!

Byee~ good night!

Wednesday, 16 September 2015

"Aku", "Kau" kenapa susah sangat?



"Saya pergi kul 2 lah mcm tu. Kau nk stay sana terus ek?"

"Beres~"

"Ok awak thanks"

"Aliaaaaa...ko guna sy awklah jerlah senang..hahhaha aq serba salah nk reply apa tau"

Omaigod omaigod omaigod! That is sooooo embarrassing >.<

Haha aku baca balik asyik gelak jer. Tak lawak pun sebenarnya. Tak boleh ke nk tarik balik apa yg aku dh sent tu?

Kenapa ? Kenapa susah sngat kau ni nk bahasakan diri dgn org lain guna "aku" / "kau"? Duhh~ come on laaaaa.. AKU. KAU.

Aku ingat bila dh masuk uni naklah try gangster sikit kan. Kononnya gangster laa bila guna aku kau. Hahaha poyo :P

Anyway..I'm still trying. Ingat aku tak boleh ke ? Mula-mula mmg bunyi pelik. Kau bayangkanlah aku ni sejak kecik smpai sekarang tak pernah ber'aku', 'kau' except dgn laki.. mcm classmates. Tu je. Dgn org yg aku jarang jumpa msti terkeluar 'saya' 'awak' jugak. -.-
Adoii~

Sokay sokayy. Practice makes perfect!

*.*.*.*.*
 
Eh kalau duk jauh dari rumah mmg sentiasa rasa nk makan ek? Aku asyik maaaaaakan jer duk sini. Kawan aku sendiri yg ckp "Aliaa kuat makan lah. Serius, kan bam bam pipi tu nanti."


Ntahlah.. dh asyik lapar je..ish nafsu nafsu.

My mum tak kisah pun kalau bab-bab makan ni, nk makan apa beli jer. Harga tu tak payah fikir, yang penting makan. Halal haram kau pandai-pandailah tengok, jangan buat tak tahu pulak. Ma just tak berkenan kalau aku beli 'mende' yg tak berfaedah..hohoho! *Contoh 'mende' tak berfaedah yang aku nak sekarang ialah jersi Manchester United. Ehehehe~*

Sekarang kan hampir setiap hari hujan, aku nyee xde payung. So tak boleh nk pergi beli makanan or else aku akan kena hujan. Duklah dlm bilik seharian..makan jer apa yg ada.

Semalam makan ---> Quaker oat(campur air masak sbb takde heater) + peanut butter + smoke almonds + apple

Huish ..dlm takde makanan pun, ko still breakfast like a queen.

Ha-ha. Queen eh?..

Masalahnya kannnnn~ perut aku ni bukannya perut queen, tapi perut pengawal istana. Tak tak..perut rakyat jelata actually.

Tak jumpa encik nasi sehari rasa mcm tak mandi tau*aku pernah xmandi ke?*..you know? That weird feeling, creeping inside you just because something isn't right.

Apapun tak kisah sngatlah...nafsu ni kalau kita duk asyik memperajakan(aku tau tatabahasa salah. mem, per, kan, tiga-tiga ni xboleh duk sama unless for certain words jer. Ha ah mmg aku rindu kat cikgu BM aku pun.. a.k.a my own uncle :D) dia, makin bertambah-tambahlah nanti. So .. Puasa jom ^^ jom jom!

P/S : Selamat Hari Malaysia. Semalam MU kalah lawan PSV..hwaaa..but still bravo Memphis! 2nd leg I hope they'll bounce back. And Shaw, speedy recovery please..aku tngok pun seriau  :(
He cries! A man cries because of injury~ Must be awful. 
Lawan Liverpool baru ni menang..mestilah aku hepi giler. Blind skor pun aku dh eksaited sbb dia first time kan. Rasa macam wah lawanyaaa gol Blind! Then Herrera and Martial.. oh hey, welcome to United, Anthony Martial! Lupa~
Aku tarik balik tau farewell kat De Gea yg hari tu. Hik3x~ welcome back Dave!

Tuesday, 8 September 2015

UMK Kampus Jeli - well hi! :)

Assalamualaikum
 
Akhirnya dh bergelar mahasiswa iolls~ ececeh bajet. So selamat datang ke UMK Jeli, universiti dalam taman hutan. Beautiful place, surrounded with hills(?) or..are they mountains? Nope hahaha.

Minggu orientasi dh habis, kat sini diorang panggil Minggu Mesra Mahasiswa(3M). Fasilitator semua awesome dan mmg sporting habislah. Hehehe aku suka.
Masa majlis penutupan 3M kan.. sedih giler sampai aku pun nangis. Ahhh tak tahan *plus mengantuk*! Mungkinlahh..mungkin sbb sebelum ni aku pun dh biasa handle kem dgn kawan-kawan, perasaan perit tu kita jer yg rasa. Penat lelah uruskan kem, kitorang fikir adik-adik mmg lansung tak ambik kisah, so that’s why aku sedih. Tapi kakak2 dgn abg2 fasi mesti laaaagi penat, urus budak-budak U nih~
Nak bagitau ni, semangat yg fasilitator semua tunjukkan sedikit sebanyak menaikkan semangat aku sendiri untuk berada di sini. Aku tak tahulah macam mana diorang dapat bertahan empat tahun, nampak gembira jer all the time. Kagum gak ah..

Tapi takpe, aku anggap ni adalah ujian dari Allah untuk aku. Aku cukup kuat untuk hadapi benda ni, chill! Bi iznillah, I’ll do my best. Aku tak nak dah asyik duk mengadu kat parents kekurangan itu ini, buat Ma dgn Abah risau jer.

Start  jer life kat U ni, apapun aku akan cuba selesaikan sendiri. I’m still that baby girl who they know all these times, but a little change won’t hurt I guess.

Takde guna kot nk bagitau betapa aku sedihnya blablablabla for not getting what I want blablabla... Yep memang aku saaaaaaaaaaaaangat sedih, Allah lah tahu. Aku dh penat menangis, smpaikan kalau teringat macam mana aku menangis hari tu aku rasa macam nk menangis lagi. Aku kira okaylah sbb Ma Abah tak tau kan..aku ingat diorang tak tahu.. tapi parents ni kan diorang dh kenal diri kita luar dan dalam. Tak boleh nak sembunyikan apa-apa. So they knew.

Thank you very much. Without them, I won’t even be able to be here. Be grateful, and you'll get more. Perhaps you don’t get what you want yet, but Allah knows what you need. Always.
P/s : *UPDATED 8/8/17* suddenly the pageview for this entry increases 😛 lol! Hey if you have any question about this campus, feel feel to email me at cheesybunny96@gmail.com or ya_afha96@yahoo.com. I am going to be a third year student next semester, and still alive hahaha.

Thursday, 27 August 2015

BIG win

Assalamualaikum

Last Sunday everybody knows we draw vs Newcastle. Zero nil! Ohhhhhhh it is really hard to score against them. How can United score when Newcastle use six to eight players for defense? Well if their wish is to not giving any chance for The Red Devils, then they get what they wish for. Congratulation -.-

Still, I'm afraid to say that we're 'only' against Newcastle. Well you see, their attempts are not as bad although all of them are the results of counter attack. Quite scary when they're in front of our goal post.

I can't say anything about United defense.. Darmian, Smalling, Shaw, and Blind are all awesome, they're doing their job well. Strikers? Idk..even my younger sister (who doesn't watch football) knows that we're lacking of Rooney's clan. Yeah she read the newspaper~ maybe even my mum knows that hahhaha.

Watching United vs Club Brugge is a diff story. Yep, it's last night. It's fun watching when we're winning ehehehhe xD 
But Brugge are nothing like Newcastle. They play to score goals (and I love that). 

United win by aggregate 7-1 . That is insane. *and it's obvious that they can score more than that* Honestly I doubt that they can do the same in Premier League. Most of the teams in PL are as good as them. Maybe better..but we'll see.

I'm so happy watching Herrera starts. It has been a long time.

Oh, Rooney scores!!! A hat-trick! Oww this man, he doesn't know how to start with one huh? Daebak2x~ that is just sooooooo you 😁

Well emm..I actually missed his 2nd goal. 

I wanna ask something. Is it true that the time between the 1st and 2nd half is only 15 minutes? I think I really leave the tv for 15 minutes but then when I come back, I'm already 5 minutes late. *sigh*. I want to see Rooney's goal.

And then Herrera scores. Nice shoot, lad! *cheeewah*

So yeah we win. 

The fake fans are back. I really hate them. Now they're mad at Chicharito because he misses the penalty and also because he has a lot of chances but he doesn't even score any goal. Quite shocking..but I won't want Van Gaal to sell him or put him on the bench yet. He has once been one of our best scorer. Why can't give him a chance? Just one chance..not much.

Those bloody plastic fans.. They still exist! Leaving stupid comments everywhere. Oh why do I bother reading them in the first place?? Why don't you stop doing that Aliaa~~~.

Byeee~ so that is my last game before going to uni. Such a sweet memory with the big win ^^ goodluck against Swansea next week *cry3x~*


Wednesday, 19 August 2015

UCL - Hello Club Brugge ^^

Assalamualaikum

I've said before that I miss champion league's theme tune. Dear ears, please thank myself for waking up without stumbling on the floor last night.

It's a home game. Of course I hope that they can make the most out of it. So during the second leg next week they won't feel much pressure anymore. FC Brugge, I don't know anything about this club. Aha except they're from Belgium of course.

I don't want to say how or why we conceded the first goal. It's sooo devastating. 

I don't usually play with my phone during a game, but idk.. I keep scrolling my facebook timeline and instagram acc..

I'm so nervous because of Carrick's own goal. The rival leading the game is not a good sign for United. Last season I remember that they always lose everytime this happens.

Memphis scores our first goal, I almost shout. Thehehe xD 

Finally Memphis, finallyyyyy~ That's how you do it!

And then he scores our second goal. Goosebump! Goosebump! That is super awesome~

He actually has more chances during second half but he doesn't score. Abah said 'stupid' to him (more to the tv actually) a lot of times. Well..what can I do? Hahaha.

I just notice Fellaini has given his number 31 to Schweiny. How nice :)

Thanks for making it 3-1 Felli~ you're such a beast, man! ^^

***** ♥‿♥ *****

I really love our long-sleeve away kit. It is so pretty. Fellaini and Chicharito's kits last night were also pretty, but I like the white one better.

I tell my mum that I really want it ...but ..arghh but that Chevrolet symbol really bothers me. 

Do you know what she says?

"Nampak macam burung terbang je. Boleh lah tuu pakai."

Reallyyyy? *sigh* Ha-ha I wish. I wish I see it like a 'burung terbang' too..but the problem is no. All I see is a cross symbol.

Now I think it's funny because I wear United shirt everytime they have a game. Why I don't feel bothered with the devil on their badge?

And my new shirt has a really big badge right on the chest. So of course the devil also looks huge!

Why don't I feel anything?

Ohhh..idk. Maybe because we're Red Devils. So a devil is like a trademark of this club..phahahaha I don't know o(╥﹏╥)o

But a cross symbol? There's no way I'm gonna wear it without feeling sinful.

Why does the design of the new jersey have to be sooo pretty?


Saturday, 15 August 2015

I don't wake up for nothing XD

Assalamualaikum

Win again! Alhamdulillah I'm so happy for them. 1-0 is okay, we get the three points, baby. :D

Our Red Devils are so cute in white jersey. Hahahha. Yeah I know I know~ It's not like they never wear white away kit before, but this one really looks innocent. How cute!

I was frowning during the whole game. Aii~ I would look old doing that so I kept touching my forehead. Don't frown. Don't frown.

Besides, it was raining heavily outside, and I kept praying for United to win and for astro to stay strong. Hahha I want to watch the game :'D

First half was decent and second half both teams had shown a little fury.

Januzaj had scored a bit dramatic goal. Wew~ his move was a killer.

But I think he was bullied again last night-to that guy number what? Idk. He kicked our no.11 tummy. Then he bloody bloody dived. You sure know how to act, dude. How evil.

Smalling defended with his life. Darmian, please don't pull Richard's shirt, you might get a yellow/red card omg. Thinking about that makes me scared. Apart from that, he's just trying his best to make sure that the ball was always under their control. Rooney didn't make any eminent action, I thought he wasn't in the game. Memphis was really unlucky despite of all his efforts to score. Don't cry, you're doing great.

Romero gave us a clean sheet again. Good job! Two league games and he already looked very comfortable :)

Oh right. I'm sorry I'm blabbing about football again, it's just that...I'm going to Uni Malaysia Kelantan in two weeks. So I don't know if I'll be able to watch footy again. Yeah, I got degree in forestry (Maybe I will meet Tarzan and Jane. Lol 😂).

You know.. it's not that I'm unhappy with the course, it's my first choice after all the courses for Tesl. Last choices, I take veterinaries and major in biology. That's all.

And I get the 7th choice. All the six choices in front, it feels like they don't even glance at me! -.- seeeeeriously cruel.

Please blame me.

Because I'm actually being ungrateful. Very ungrateful.

I tell myself a lot of time before that whatever course I get, if it's not Tesl then I will feel down.

See. It really happens.

I should do sujud syukur the moment I see the result, but I didn't. Because deep inside I was only hoping for Tesl.

Aaahhh~ Why do I have to be this spoiled??

A brat, Aliaa! You're a B.R.A.T!

Then my mum tells me :- at least I have a dream, an ambition to pursue English language. At least I'm good in English(your mum will tell you anything just to make you smile. I just hope that I'm really that good). It's my passion. But I get something else. Allah gives me something else despite of all my doa. Maybe He wants me to learn something new and be knowledgeable in things that I don't know anything about before.

Well, that really boosts me a lot. Thanks, Ma!

So I'm happy now. Accept it, it already happens and I can't do anything anymore. Allah knows the best for me ^^

I can do it!

P/s : UMK dekat jer~ I can go home every week if I want to.(No no no. I won't do that. Hahhaha)

Saturday, 8 August 2015

First game First win

Assalamualaikum

Yay we win! The very first game this season ^^

But I can't really cheer on someone's own goal. You know.. I feel sorry for Kyle Walker. 
I still feel so good though. Because we're against Spurs. Spurs man, Spurs! They are like Arsenal to me.

Darmian is awesome. He runs his heart out here and there. Seriously what is his position again? Defender?

Woah. Really like that chap~

Smalling too. That guy, I hope he becomes a legend in United. Don't go anywhere. There are still a lot in him that he can show on the pitch.

Romero ~
Romero is so cute. Hahaha >_< he smiles everytime he makes a save. Only smiles during the first half though. Second half he is all serious. Aisshh~ I don't want to compare him to De Gea. Not 'not yet'. Just never. De Gea has done a lot so... if the fans start to compare him to Romero who just arrives, it's kinda unfair. But I have to say Romero makes me awe! No kidding. He's sooooo focused! We'll see if he can be our bright future. Watch him David De Gea :)

Tell you what, it's not easy watching your fav team when there's someone who hates(or at least pretends to hate) them sitting right beside you. Really not easy.

Abah. He says : if Man U lose tonight, people will talk about it.

Me : if Spurs lose, people will talk about it too.

Abah : No. I mean Man U's new squad should be amazing. Depay Depay~

Me : I know... *of course it's gonna be pretty embarassing if they lose*

And he keeps cheering for Spurs. That feeling...really makes me feel blue. Abah, listen here.. I'm not gonna leave you alone with Chelsea after this. Btw, don't call them Man U, it's insulting. 

(Thankfully TRW also have a match. Weee~ So Abah goes to his usual mini stadium at 9.45 with TRW leading the game 1-0. Haha freedom from a little rival who I loooove like crazy.)

But last season we lose our first game to Swansea, remember? It's terrible. We have whooooo? Falcao, umm Di Maria.. Well actually I just wanna say their names. It's true, not everyone can do well in Premier League. Let us see Radamel Falcao in The Blues :)

Come on Swansea, last season you make us Red Devils shocked >:( 
Do it again tonight to The Blues. 

P/s : I'm writing this feeling a little nervous. Look! It's 1-1 . Gomo Kelate Gomo!

Tuesday, 4 August 2015

create your own title please *wink2*

Assalamualaikum

Well, another good novel finished! Yay!

Love at Second Sight.
Cerita ni pelik sikit aku tak tau nk explain mcm mana so hahahhha
tgk cover jer lah yer(msti rasa mcm nk tumbuk2 aku kan? Thehee). Ratingnya dlm Goodread agak rendah, aku tak faham kenapa. Nk kata jalan cerita buat orang pening lalat tak pun. Aku suka !

Actually dh bnyak novel best yg aku baca tapi tak sempat nk buat review..cehh sbelum ni review ke yg aku buat? Mcm spoiler jaa hahhaha.


Marked - seronok baca pasal vampire dalam buku ni. Ada sekolah khas bagai untuk diorang.

Heroin(Zoey Redbird) semestinyalah lebih special drpd pontianak2(why sound so weird) lain muahahahaha. Ni yg best ni. Pastu ada hero(Erik Night). Paaaaaling hensem. Penjahat wajib ada untuk mnyedapkan jalan cerita. You know nk rampas hero drpd heroinlah, gilakan kuasalah..tulah nilah.

Novel ni bersiri tau. Nasib baik aku terbeli yg no. 1 so takyah pening2 dh, besides ending dy okay. Kalau korang beli buku no.2, korang wajib beli buku no.3 dan seterusnya(semua ada sepuluh) sbb lepas tu jalan cerita dy mmg complicated. I read in the wiki ladies and gentlemen :)

Dairy Queen - aku beli sebab satuuuuu jer. Aku nmpak perkataan "football" kat sinopsis. Terus sambar tak belek2 apa dah. Lupa yg american football bukannya bola sepak but rugby! Yo damnit bruh!

Actually jalan ceritanya sngat best. Pada pndangan akulah.

Heroin nama DJ(Darlene Joyce Schwenk). Tomboy. Aku tgk cover depan muka macam Emma Watson jer.. Lawalah tomboy ni ^^ hikhik!

Dy join pasukan rugby sekolah dy dgn yg lainnya semua lelaki. Life dy pun mmg menarik. Ada masalah family sikit. Buku ni ada smbungan jugak. -.-

Tapi kalau tak beli pun takpe kot sbb endingnya ok jer. Tapi kalau ada lagi bestlah.

Hero(Brian Nelson) tu kalau korang nk tau ialah pemain rugby pasukan lawan. Pemain tonggak. Dahlah budak bijak.~Awwh cliche cliche~. Nope. It's interesting. Very interesting(and tense) when he finds out that DJ is actually in his rival team. Ohmygosh he's just about to fall for her! :'(

I love the chanting of DJ's big brother, Bill (DJ has two big brothers, Bill and Win who are now in a sports college. Both have scholarships. Both have rugby blood flowing in their veins hehe) during his match when he's still in high school :

"That's my ball! I'm gonna get that ball!"

Last Chance Angel - Buku ni pasal budak perempuan umur 14, nama dy Jessica Rowley.
Dy eksiden. Aku ingatkan dy mati terus, rupa-rupanya tak. Sebab tu jadi adanya cerita ni. Hahaha brutal giler ayat.

Aku sedih sngat dgn cerita ni, pndai penulis buat ayat touching huhu.

Nak cakap yg start jer chapter tajuk 'Sara', aku rasa nak nangis jer. Emosi sungguh bila pasal orang nak mati ni kan?

Orang sekeliling tak pernah berpeluang nk bagitau apa yg diorang nk bgitau kat Jessica tu.

Mak ayah dy, abang dy, kawan2 dy..

Crush dy(ehh?)..ha ah. Pon ada.

Divergent - Tngok movie lahh~  Noooo!

Eh tapi movie dy pun best. Hmm..Tengok dan bacalah dua-dua.
Aku tgk movie dulu sbelum baca novel(dh dapat movie dulu).

Novel dy lagi best lah. Semua pun macam tu kan. Harry Potter ke Hunger Games ke Percy Jackson ke..novel jugak yg best.

Tpi Tris tu, dy mati nanti dalam Allegiant. Aku macam...umm ok..heroin mati..umm..insurgent takyah beli teruslah. Tnggu movie jer. Buat frust menonggeng baca smpai 3 novel tapi ending sedih.

P/s : Oh sorry about my last entry. Hehe it was FA Community Shield not Charity Shield(what da heck?).